Zbojnický muzikál Na skle malované si získal strážnické publikum

Zbojnický muzikál Na skle malované si získal strážnické publikum90%

Příběh zachycující osudy zbojníka Jánošíka přiblížili v sobotu večer strážnickému publiku herci z Městského divadla Zlín. Na jevišti živě zazněla nejen cimbálová muzika, ale také ukulele či baskytara.

Obecně známou legendu o Jánošíkovi zpracovali roku 1970 Poláci Ernest Bryll s hudebnicí Katarzynou Gärtnerovou. O českou verzi se postaral Jaromír Nohavica spolu s klávesistou Hradišťanu, Josefem Fojtou. Podařilo se jim spojit folklor s bigbítem a udělat tak polské libreto ještě zajímavějším.

Ve zlínské verzi Na skle malované se v roli Jánošíka představil výborný Tomáš David, který byl za ztvárnění této postavy nominovaný na cenu Thálie. Výjimečné na tomto muzikálu je to, že v něm není přímo určena hlavní role. Vše se sice točí okolo Juraje Jánošíka, ten ale na pódiu dostává stejně tolik času, jako ostatní. Ať už jde o symbolické postavy Anděla (Helena Čermáková) a Ďábla (Gustav Řezníček), vypravěče Rostislava Marka a Evu Daňkovou, partu zbojníků a četníků či Smrt (Petra Králová), která vyprodaný sál kulturního domu celým představením provázela.

Kombinace nářečí se současnými hovorovými výrazy dokázala ne jednou rozesmát publikum, které si představení užívalo od začátku do konce. Pobavily také boje zbojníků s četníky, jejich hádky o tom, jak Jánošík zemřel a také chytlavé písně, který celý muzikál doprovázely.

Atmosféru dokreslil živý hudební doprovod, o který se postarali Markéta Kalužíková (cimbál), Jitka Šuranská (housle), Klára Míčová (klarinet) či strážnický rodák Marek Příkazký (baskytara).

Zaujala také scéna, pod kterou se podepsal Jaroslav Čermák. Na dřevěné konstrukci se třemi stožáry byly pověšené zvonce a uprostřed stála šibenice, na které měl být Jánošík pověšen. Z publika byla slyšet chvála i na kostýmy, které stihli herci během představení několikrát vyměnit.

Za jubilejní 30. představení inscenace Na skle malované byli herci odměněni bouřlivým potleskem, který neměl konce. Rozhodli se tedy divákům na rozloučenou znovu zahrát píseň Přišli jsme k vám s muzikou, která byla skvělou tečkou za krásným večerem. Škoda jen, že představení se neodehrálo v zámeckém parku, odkud se kvůli špatné předpovědi počasí přesunulo do kulturního domu.

Foto: Městské divadlo Zlín

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Kulturní dům Strážničan nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!