Hra peněz: ekonomické drama s hvězdnou tváří

Hra peněz: ekonomické drama s hvězdnou tváří70%

Televizní únos v režii Jodie Foster těží maximum z výborného obsazení. Příběh o zoufalém činu na pozadí finančních machinací je však vcelku obyčejné drama, které žije právě díky trojici Clooney-Roberts-O'Connell.

Hollywoodská esa a zajímavý nováček ve světlech reflektorů. Režisérka a herečka Jodie Foster si odskočila od seriálové tvorby a natočila thriller, který svou kvalitou nepokulhává, ale ze židle nezvedne. Dramatický hon za odpověďmi sleduje reálný kolotoč finančních toků a manipulaci s nimi. Zároveň správně zůstává v realistických šlépějích až do úplného konce.

Money Monster (Hra peněz) sleduje moderátora stejnojmenného televizního pořadu o financích Leeho Gatese (George Clooney) a jeho producentku Patty (Julia Roberts), kteří čelí zpočátku dalšího živého dílu fanatickému únosci. Zoufalý Kyle Budwell (Jack O'Connell) přišel právě díky nečekanému propadu investice o celoživotní úspory a žádá vysvětlení právě prostřednictvím vysoce sledované finanční show. Střet únosce a jeho oběti se pomalu proměňuje v nacházení těch správných odpovědí na palčivé otázky pochybného krachu známé společnosti. Čas ale utíká a muž s odpalovacím zařízením a zbraní v ruce nemá příznivé vyhlídky na budoucnost.

Tvůrčí záměr napínavého dramatu v časové tísni je předesílaný tvrzeními o ději v "reálném čase". Příběhová linka skutečně neskáče v čase sem a tam, ale od dob seriálového průkopníka tikajících hodin 24 (24 hodin) si divák pod reálným časem asi představí větší zvraty a napětí. Studený pot nenastává a je nasnadě vinit nezkušenou režii v podání Jodie Foster. Potenciál finančního plotu by ale fungoval i s rozsáhlejšími škrtanci ve scénáři. Film je po řemeslné stránce natočen dobře, ale celkovému obrazu chybí onen X faktor mistrného dramatu. I když je svět financí ve filmu stále populárnější, ve větší míře zmíněnému žánru neprospívá. V neposlední řadě Money Monster paradoxně vypadá jako televizní film. Punc stříbrného plátna mu dodávají pouze hvězdní herci.

Přesto jde o příjemně koukatelný kousek, kde pobaví hopkající Clooney i jméno jeho charakteru rezonující obrázek zakladatele Microsoftu. Spolu s Julií Roberts odvádí šedovlasý mecenáš tradiční kvalitu herecké práce. Společně potom doplňují zajímavou novou tvář Jacka O'Connella. Mladý Brit je na scéně pouze několik let a solidní výkon spolu s letitou hollywoodskou elitou kariéře rozhodně neuškodí. Navíc jeho postava skutečně vypadá jako kluk z ulice, který udělal chybu a nyní pořádně netuší, co vlastně dělá. I přes nesmírnou motivaci.

Závěrem je třeba dodat, že film dostál syrové realitě, v níž se v Americe příliš neodpouští. Správný krok filmařů sice může působit na oko negativně, ale rozhodně dělá Money Monster zajímavějším. Do posledního dolaru.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Hra peněz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!