První den festivalu Metronome odstartovaly déšť a kroupy, ukončil hurikán Iggy Pop

První den festivalu Metronome odstartovaly déšť a kroupy, ukončil hurikán Iggy Pop 80%

Metronome festival, ambiciózní projekt pořadatelského týmu akce United Islands of Prague, probíhá o víkendu 25. a 26. června na holešovickém výstavišti. Návštěvníkům, kteří dorazili, servíruje jednu lahůdku za druhou - první den třeba Ellu Eyre, The Kooks a energického Iggyho Popa. Fanoušci pak i rádi odpustí komplikace způsobené obrovským slejvákem či vypadávání elektřiny.

Sobotní den začal slibně, slunce pálilo a mnozí si možná přáli, aby se trochu zatáhlo. Černá mračna se nad Prahou začala stahovat ještě před zahájením akce. Historicky první účinkující Metronome festivalu, Pražský filmový orchestr, si užil v suchu jen několik prvních tónů. Pak se na hudebníky i návštěvníky snesla pořádná sprcha i s kroupami. Orchestr se však nevzdával, když pominul ten největší nápor, opět se chopil svých nástrojů. Když pak zahrál známé skladby ze scifi snímků během deště, získalo to jakýsi apokalyptický charakter, který byl skutečně originálním začátkem.

Barbora Poláková

Na druhé stagi však byly problémy daleko větší. Slejvák dokonce poškodil nástroje kapely Barbory Polákové, proto hrozilo riziko, že nakonec vůbec nevystoupí. Pořadatelé ale dali pódium rychle do pořádku a populární zpěvačky se nakonec fanoušci dočkali, byť v okleštěné verzi nástrojů a s pouhými čtyřmi písněmi. S Barborou Polákovou a jejími hity v novém kabátě jako by se do Prahy vrátilo slunce. Při koncertu už opět prosvítalo mezi mraky a během vystoupení Elly Eyre už nad výstavištěm zářilo v plné síle. Anglická zpěvačka s jamajskými kořeny předvedla na hlavní stagi obrovskou show, posluchače rozhýbala a strhávala na sebe stále více pozornosti každým dalším songem. Fanoušky tak naplnila energií i do dalších vystoupení.

Ella Eyre

Těch se ujali třeba Michal Ambrož a Hudba Praha, kteří na festivalu pokřtili svou novou desku spolu s Davidem Kollerem, producentem alba. Dorazil také veleznámý slovenský zpěvák Richard Müller, který potěšil fanoušky především svými staršími hitovkami. Největší očekávání však byla spojená s koncertem britské kapely The Kooks a amerického punkáče Iggyho Popa. Zatímco první jmenovaní sázeli především na kvalitní hudbu, líbivý zpěv a hecování fanoušků, za což je publikum náležitě odměňovalo, Iggy Pop vtrhl na scénu jako uragán a nezastavil se ani na minutu. Přestože je známému zpěvákovi již devětašedesát let, svou show nechal daleko za sebou všechny mladší umělce vystupující před ním. 

Byl to prostě pořádný punk jako ze staré školy, což v tomto případě není vůbec špatné! Čert vem světla, projekce a kostýmy! Iggy Pop zpíval, lítal po stagi sem a tam, sestupoval k fanouškům a prováděl neuvěřitelné kreace. Do toho všeho úžasně zapadly jeho písně a návštěvníci mu celé vystoupení neskutečně žrali až do té doby, co ho téměř na samém závěru přerušila bouřka, a všichni se běželi schovat pod střechu. Tím skončil hlavní hudební program prvního festivalového dne. 

Iggy Pop

Naštěstí pro návštěvníky má však Metronome ještě další dvě stage umístěné v halách. V nich probíhal program zaměřený především na elektronickou hudbu již v průběhu dne. Večer se pak přesunula hlavní pozornost právě k těmto dvěma pódiím, protože právě zde neutichala hudební produkce ani po ukončení hlavního programu. Návštěvníky třeba úžasně roztančili energičtí Mydy Radycad. O zábavu až do brzkých ranních hodin se pak starali Fat White Family, The Prostitutes, Max the Sax a další.

Co říct jiného na konec než snad jen to, že Metronome je super i v dešti. Mysleme ale na chudáky kempaře, kteří mají po sobotním dnu pravděpodobně vytopené stany, a přejme si do nedělního dne opět trochu sluníčka, ať si můžeme koncerty Matta Simonse, Crystal Fighters a Foals vychutnat naplno! 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

První den festivalu Metronome odstartovaly déšť a kroupy, ukončil hurikán Iggy Pop První den festivalu Metronome odstartovaly déšť a kroupy, ukončil hurikán Iggy Pop První den festivalu Metronome odstartovaly déšť a kroupy, ukončil hurikán Iggy Pop
 

Mohlo by se ti líbit...

Výstaviště Praha Holešovice nabízí i další akce

Více o "galerie_metronome"

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!