Toulky po hřbitovech: Nový židovský hřbitov na pražských Olšanech

Toulky po hřbitovech: Nový židovský hřbitov na pražských Olšanech

Zdobené náhrobky a rodinné hrobky, porostlé popínavými rostlinami. Nový židovský hřbitov na Olšanech má své zvláštní kouzlo a na rozdíl od "toho starého" v centru Prahy je turisty opomíjený. My jsme se po tomto největším židovském hřbitově u nás spolu s průvodkyní prošli.

hodnoceno 8x
Líbí? Pošlete to dál...

Zvyk pokládání kamenů na hroby a náhrobky zemřelýchZvyk pokládání kamenů na hroby a náhrobky zemřelých

Nepřehlédnutelným poznávacím znakem židovských hřbitovů jsou kameny na náhrobcích. Pokládání kamínků je zvyk pocházející pravděpodobně ještě ze starověkého Egypta. Během putování Židé pohřbívali mrtvé v poušti a tato místa zatížili kameny jako ochranu před zvířaty. Praktikující Židé striktně oddělují živé a mrtvé, proto naleznete jen velice málo hrobů s květinami, které jsou symbolicky spjaty s životem. Ovšem dnes jsou i takové formy upomínky na zesnulé tolerovány.

Zvláštností Nového židovského hřbitova je zřízená urnová část, která dodnes funguje, přestože židovská tradice zakazuje kremace mrtvých. Urnový háj je ovšem oddělen, má svůj vlastní vstup i obřadní síň. Zde je uložen například také básník Jiří Orten.

Nejvyhledávanějším místem je hrob spisovatele Franze Kafky a jeho rodičů. Naproti ve zdi má pamětní desku Kafkův přítel a významný propagátor jeho díla Max Brod, který je pohřben v Izraeli. Z dalších významných osobností zde odpočívají také spisovatelé Ota Pavel nebo Arnošt Lustig.

Další náhodné fotky z galerie...

Památník obětem nacismuToulky po hřbitovech: Nový židovský hřbitov na pražských Olšanech Zvyk pokládání kamenů na hroby a náhrobky zemřelýchToulky po hřbitovech: Nový židovský hřbitov na pražských Olšanech

|

Prostor pro tvůj názor...

Komentovat může pouze přihlášený fanoušek...