Porta slaví 50 let. Jubileum si nenechá ujít Wabi Daněk, Spirituál Kvintet ani Kamelot

Porta slaví 50 let. Jubileum si nenechá ujít Wabi Daněk, Spirituál Kvintet ani Kamelot  

Legendární folkový festival Porta oslaví tento rok jubilejní půl století, co je součástí české festivalové scény. Na slavnostní ročník si proto pořadatelé pozvali vítěze ročníků předchozích. Chybět nebude Spirituál Kvintet, Fešáci, Wabi Daněk, Kamelot a mnoho dalších hvězd české folkové a country scény.

Jubilejní ročník Porty odstartuje v pátek 24. červnalesním divadle v Řevnicích u Prahy. Nabídne víkend ve znamení toho nejlepšího, co festival během předchozích ročníků nabídl. Program je totiž tvořen vítězi předchozích ročníků. Vedle nich se navíc objeví i dalších 16 soutěžních kapel, které se letos probojovaly do finále z oblastních kol po celé České republice.

Prostřednictvím této soutěže dává Porta každoročně prostor začínajícím skupinám, které ve svých písních kombinují žánry jako folk, country, bluegrass či trampské a bluesové melodie. Od doby trvání festivalu prošla touto soutěží většina hudebníků, kteří se v současné době řadí k české folk a country špičce. Mezi nimi třeba kapela Spirituál Kvintet, Kamelot, Robert Křesťan či Nezmaři. „V Řevnicích se mi zpívá fantasticky, protože je to v lese. Lidi jsou tam bezvadný, všechno je tam nádherný a tak se tam rád vracím,“ říká písničkář Wabi  Daněk, který nebude na letošní Portě také chybět.

Kromě tradiční soutěže bude tento rok udělena rovněž soška Zlaté Porty, kterou pořadatelé festivalu udělují od roku 1976 interpretům, kteří významně ovlivnili žánr i festival samotný. V minulosti si toho ocenění odnesli třeba Karel Plíhal, Jarek Nohavica, Pacifik či již zmiňovaný Wabi Daněk. Kdo si ji odnese letos, se dozvědí návštěvníci již o víkendu.

K příležitosti letošního jubilea vychází i výroční 2CD s názvem Porta 50: Písničky s darem nerezivět. To mapuje všechny důležité momenty této kultovní hudební přehlídky od roku 1967, co se odehrál její první ročník, až do současnosti. Nechybí na něm samozřejmě kultovní hity, jako jsou třeba Vlajka vzhůru letí, Rosa na kolejích a mnoho dalších. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Lesní divadlo v Řevnicích nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!