Národní galerie zahájí letní výstavní sezónu. Chystá zajímavé výstavy i kino na střeše

Národní galerie zahájí letní výstavní sezónu. Chystá zajímavé výstavy i kino na střeše  

Národní galerie myslí na své návštěvníky i v létě! Milovníci výtvarného umění se tak nemusí bát, že by o prázdninách neměli kam zajít. Kromě zajímavých výstav, které představují návštěvníkům díla Lucase Cranacha či tvorbu Toyen, Šímy nebo Vasarelyho, připravuje program i pro příznivce kinematografie. Ti se mohou těšit na letní kino, které bude připraveno přímo na střeše Veletržního paláce.

„Národní galerie již podruhé zahajuje letní výstavní sezónu jako tzv. Summer Opening – tentokrát dokonce dva dny po sobě ve Šternberském a Veletržním paláci,“ říká Jiří Fajt, generální ředitel Národní galerie v Praze. Ve středu 22. června se tak v 18 hodin otevře návštěvníkům celý Šternberský palác, ve kterém odstartuje výstava Lucase Cranacha. Hned o den později bude od 17 hodin probíhat ve Veletržním paláci vernisáž všech nových expozicí. Během toho nebude samozřejmě chybět ani originální hudební produkce. Vystoupí jazzová pianistka a skladatelka Beáta Hlavenková, která dorazí se svými hosty a projektem Scintilla.

„Všechny aktuální výstavy spojuje do určité míry téma technologií – ať už se jedná o technologie filmové, architektonické nebo v případě Cranacha technologie umožňující nahlédnout pod povrch výtvarného díla,“ doplňuje Fajt. Výstava Cranach ze všech stran totiž představí tohoto renesančního umělce nejen prostřednictvím jeho díla, ale také pomocí pohledů historiků, chemiků i restaurátorů. Expozice tak odhalí rovněž metody, které vyvrátily pochybnosti, které panovaly kolem pravosti některých Cranachových děl.

Třicet let architektury Národní galerie přiblíží výstava Sen a skutečnost. Ta představí třetí nejrozsáhlejší galerijní fond od prvního nákupu. Přiblíží jeho vývoj, členění, klíčová díla i osobnosti. Důraz přitom kladou autoři výstavy především na konkrétní stavby, jako jsou Kolektivní dům v Litvínově, československý pavilon na bruselském Expu 58 či sídliště Jižní město. Na střeše Veletržního paláce navíc vznikne letní kino, které odehraje celkem 24 projekcí. Program nabídne české i zahraniční snímky jako E. T. Mimozemšťan, Zvětšenina, Nejistá sezóna a další.

K dispozici bude návštěvníkům i stálá expozice ve Veletržním paláci, která nabídne i jedenáct nových děl zapůjčených v rámci ozvěn výroční výstavy Velkorysost, Umění obdarovat. Na ní se objevují díla výtvarných osobností, která byla do galerie zapůjčena k příležitosti letošního 220. výročí založení Národní galerie ze soukromých kolekcí i sbírek významných firem a organizací. 

Foto: © 2016 Národní galerie v Praze.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!