Retro: Národní muzeum představí krásu a eleganci dob minulých

Retro: Národní muzeum představí krásu a eleganci dob minulých 

Právě dnes, 17. června, odstartovala v Nové budově Národního muzea výstava nazvaná Retro. Ta nabídne návštěvníkům pohled na krásu a eleganci dob minulých. Expozice se zaměřuje na hračky, techniku, vybavení domácnosti, ale především na módu let minulých, která je představována v kontextu současnosti.

Návštěvníci se tak mohou těšit na desítky historických šatů a módních doplňků ze sbírek Národního muzea. Ty budou vystaveny v kontextu módy současné. Chybět nebudou šaty od známých návrhářů, ani díla značkových butiků či výrobky konfekční výroby. „Výstava přestavuje retro jako živou součást přítomnosti. Souvislosti mezi současnou módou a historickými oděvy jsou větší, než se zdá. Retro nejsou jen kolové sukně a puntíkaté šaty se spodničkou. Uvidíte například korzety, doplňky ze pštrosí a hadí kůže, orientální vzory či plísňové džíny,“ vysvětluje hlavní autorka výstavy Miroslava Burianová.

 „Co to vlastně znamená RETRO? Odborných i laických definic lze najít mnoho. Naše výstava však žádné složité odpovědi na tuto otázku nehledá. Pro nás je RETRO prostě příjemná vzpomínka na mládí, nostalgie a inspirace krásou, která nestárne. Rozhodli jsme se proto udělat výstavu, která potěší oko i duši, ukáže svět z té lepší stránky. Návštěvník během její prohlídky zavzpomíná, pohraje si nebo se stane průvodcem svých potomků po době, kdy sám byl ještě dítě,“ popisuje koncept výstavy generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Na výstavě si přijdou na své všichni – ženy, muži i děti. Kromě módy se totiž návštěvníci dočkají i starých automobilů, motorek i interaktivního prostoru pro kutily. Děti si budou moci prohlédnout hračky, se kterými si hráli jejich rodiče či prarodiče. Pro ratolesti i aktivní dospělé pak bude připravena velká Retrodílna. V jejíž jednotlivých částech, které jsou nazvané třeba Kdo si hraje nezlobí nebo Zlaté české ručičky, si návštěvníci vyzkouší nejen zábavné hry, ale získají i mnoho zajímavých informací.

Dobovou atmosféru výstavy doplňují i tištěné materiály jako pracovní listy pro školy, rodinný průvodce, informační brožury. Návštěvníkům bude k dispozici i mobilní průvodce, díky němuž získají mnoho informací, zajímavostí a příběhů vztahujících se k jednotlivým exponátům.

Výstava Retro je veřejnosti přístupná od 17. června a potrvá až do 30. dubna příštího roku. Její součástí bude i zajímavý doprovodný program. 25. června čeká zájemce den věnovaný starým klasickým videohrám. Sobota 30. července pak bude patřit milovníkům klasických stavebnic. Fanoušci netradičních sportovních disciplín se mohou 20. srpna těšit na RETROlympiádu a v září dube pro děti připraven RETROden se Studiem Kamarád.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání:

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!