Festival Štěrkovna Open Music se rozrůstá na tři dny. Chystá zajímavé projekty i speciální stage pro seniory

Festival Štěrkovna Open Music se rozrůstá na tři dny. Chystá zajímavé projekty i speciální stage pro seniory  

Chinaski, Horkýže Slíže, Mig 21 či Michal Horáček. Ti a mnoho dalších dorazí letos na festival Štěrkovna Open Music, který odstartuje na konci července svůj dvanáctý ročník. Kromě hudebních zážitků připravují pořadatelé pro návštěvníky několik speciálních projektů i oslavu 760 let od založení Hlučína Přemyslem Otakarem II.

Letošní ročník hudebního festivalu Štěrkovna Open Music se uskuteční ve dnech od 29. do 31. července na břehu Hlučínského jezera. Pro návštěvníky je připraven program nabitý známými jmény české hudební scény. Dorazí populární Chinaski, slovenští Horkýže Slíže či energická partička Mig 21. Tentokrát poprvé zveme ve dvou ročnících po sobě stejnou skupinu; kapela Jelen vystoupí opět po loňském obrovském úspěchu na hlavní scéně. Program bude ale navíc plný speciálních projektů, které se na festivalech běžně neobjevují,“ láká pořadatel David Moravec.

Řeč je především o pořadu Na cestě, který je poctou hudebníkovi Petru Hapkovi. Tímto pořadem provází Michal Horáček a zpívat bude František Segrado, Ondřej Ruml a Lenka Nová. „Běžně tento projekt na festivaly nejezdí, protože vyžaduje komorní atmosféru. Tu ale na štěrkovně dokážeme vytvořit,“ vysvětluje David Moravec. Program doplní i oblíbené duo Slza, kapela Circus Problem, ATMO Music a mnoho dalších. Letos dorazí i hudebníci ze zahraničí. Zahraje rumunská formace Fanfara Transilvania a polská zpěvačka Maria Peszek.

Festival přináší návštěvníkům hned několik novinek. Nově se rozroste ze dvou dnů na tři a obměnou prošla také grafika a logo. Na festivalu nejde ale jen o hudbu. „Důležitou složkou se stalo společné trávení volného času rodin. Děti si užívají programu na ČEZ Cirkulum scéně, dospělí poslouchají hudbu, projíždí se na plachetnicích. Výrazně se mění zaměření programu. Letos nese akce přízvisko festival mimořádných projektů. Cílem je nabídnout něco, co jinde návštěvníci neuvidí a neuslyší,“ dodává Moravec. Návštěvníci se tak mohou těšit třeba i na souboj kapel v balkánském rytmu.

Vůbec poprvé bude součástí festivalu také Galerie pod širým nebem. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout výstavu výtvarných prací dětí z okolí. Chybět nebude ani taneční a dětská scéna a letos poprvé také senior stage, která bude umístěna v Domově pod Vinou horou. Program bude určen pro starší publikum a přístupný zdarma. „Pro naše uživatele je to obrovský bonus. Mohli by se potkat s dalšími seniory, užít si odpoledne zase nějak netradičně. Roky vždy během festivalu jen slyší vzdálenou hudbu, ale nic konkrétního jim to neříká. Teď by se mohli stát součástí takové velké akce. To pro ně bude velký zážitek,“ míní ředitelka Domova pod Vinnou horou Marcela Mikulová.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!