Studenti grafického designu bojují za lepší Ústí nad Labem. Stylově a nápaditě

Studenti grafického designu bojují za lepší Ústí nad Labem. Stylově a nápaditě  

Zlepšit život v Ústí nad Labem se snaží místní studenti Fakulty umění a designu v rámci unikátního projektu Ústí nad Labem, moje město. Ten nabídne širokou škálu zajímavých prací a vychytávek – od turistické hry přes regulaci reklamy až po tiskovinu Hajzl odhalující tunely a korupci ve městě.

Projekt Ústí nad Labem, moje město je realizován v průběhu června tohoto roku. A proto se mohou s některými z prací setkat obyvatelé tohoto severočeského města již nyní. Celou akci rozjeli studenti ateliéru Grafického designu 1 Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. „Protože v Ústí nad Labem trávíme většinu svého času a máme to tu rádi, rozhodli jsme se přispět ke zlepšení jeho prostředí i života v něm. V našem ateliéru tak vzniká široká škála zajímavých prací, které snad osloví jeho obyvatele i návštěvníky,“ vysvětluje podstatu projektu studentka Katrin Bittnerová.

Pozornost na sebe stihl již upoutat projekt Nemoc reklam, do kterého se odvážně pustily studentky Elena Baričiaková, Veronika Opatrná a Jana Holečková. Ty spojily své síly s ústeckými architekty i politiky a bojují proti reklamnímu smogu v městských ulicích. Lidé procházející se kolem Labe si mohli všimnout i dalšího z projektů – designové lavičky. Lavička hledá přátele zn. spěchá je projekt zaměřený na seznamování lidí na hezkých místech Ústí nad Labem. Je to klasická lavička, která si však žije svým vlastním životem a měla by být symbolem soudržnosti lidí,“ říká její tvůrce František Velenský.

Některé z projektů se snaží pomoci potřebným. Kreativní dětské omalovánky s motivy psů a koček od autorek Aliny Skorobogatchenko a Karly Gondekové pomohou ústeckému útulku. Výtěžek z nich využijí k nákupu všemožných potřebných věcí. Malé originální háčky pak pomohou hladovějícím. Slouží totiž k zavěšení jídla na odpadkové koše a městské kontejnery. Ekologické otázky jsou dnes na hlavním místě a s tím i zacházení a plýtvání s jídlem. Dle statistik se ročně vyhodí 40% koupeného jídla. Cílem tohoto projektu je toto procento snížit a pomoct najít jídlu dalšího majitele,“ představuje svůj projekt Kryštof Palme.

Ambiciózním a odvážným projektem je pak tiskovina Hajzl, která se zaměří na odhalování tunelů a korupce ve městě. A proč Hajzl? „Pro realizaci projektu jsme si zvolili veřejné záchody, které ideálně odpovídají charakteru daného problému, je snadné tam publikaci umístit a doufáme, že vyvolá diskuzi,“ vysvětlují autoři, kteří si přáli zůstat v anonymitě.

Nejvíce prací se však zabývá turistikou a zajímavými místy v Ústí nad Labem. Kromě průvodcovské aplikace se mohou zájemci těšit i na turistickou hru Objevuj a obdivuj či na brožuru s informacemi o šesti zajímavých místech v Ústí nad Labem, jejíž součástí budou také jejich samolepky. Na industriální část Ústí se pak snaží ve svém projektu upozornit studentka Ida Fárová. Na Ústí mě nejvíce okouzlila jeho industriální část, a proto jsem si dala za úkol vytvořit tak trochu odlišné suvenýry. Pomocí mých skic chci ukázat ústecké industrie jako místo, kde tkví půvab a charakter města. A tak i třeba trochu změnit pohled na klasickou turistiku,“ říká. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: František VelenskýFoto: Katrin BittnerováFoto: Katrin Bittnerová
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!