Postradatelní, zpět do osmdesátek

Postradatelní, zpět do osmdesátek70%

Patříte mezi ty, kteří vyrostli na akčních filmech 80.let? Kde jsme si užívali jednoduchých filmů, děj byl pouhou kulisou akční podívané, záporný hrdina byl od začátku nenáviděn a "klaďák" měl buď velký nůž či granát u pasu.
Kdo v té době potřeboval složitou zápletku nebo 3D efekty? Stačilo pár výbuchů a jasný cíl. Pomsta a křivda byly tím, co film i nás hnalo dopředu a co jsme z prvních VHS hltali plnými doušky.

Přesně na to vsází i Expendables - Postradatelní. Režisér a herec jedné z hlavních postav Sylvester Stallone se tak pokusil oživit tento akční žánr. Jednoduchá zápletka, kde je třeba svrhnout diktátora malého ostrůvku kdesi na konci světa a pomoci uvězněné ženě v podání Giselle Itié (kdo by jí také nešel pomoci :)), která v Stallonově hrdinovi probudí umírající duši. Kolem této jednoduché osy se vytvářejí klasické situace, kde se z klaďáka stává záporák a naopak. To samo by v dnešní době už nestačilo, ale Stallone vsadil u Postradatelných na herecké kolegy, kteří v 80. a 90. letech tyto hrdiny hrály.

Ve filmu se tak sešla skvělá sestava starých matadorů, kde každý hraje toho svého drsňáka. Pozorným divákům a fanouškům zajisté neuniknou repliky, nadsázka a vzkazky právě na tyto filmy. Skvělým příkladem je postradatelný hrdina v podání Dolpha Lundgrena, který ve mě vzbudil asi nejvíce emocí.

Kromě Lundgrena a Stalloneho se v postradatelných objevili i další známá jména. Jason Statham, Jet Li, Eric Roberts - mimochodem role mizery mu stále jde, David Zayas, Mickey Rourke nebo alespoň na pár frází i Arnold Schwarzenegger a Bruce Willis. Mimochodem špičkování Schwarzeneggera se Stallonem v úvodu filmu "rozstřelilo" i toho největšího pesimistu v sále a jen kvůli této pasáži se prostě na Expendables musíte zajít podívat. Kromě suchých hlášek a typických frajerských průpovídek je v postradatelných spousta skvělé akce, výbuchů, nožů, soubojů, krve i oddělených končetin. Když si pak uvědomíme, že většině hlavních hrdinů je už dost přes půl století, musíme tyto souboje tělo na tělo ocenit.

Vše je šikovně točeno ruční kamerou i dostatečně detailně, takže má divák pocit, že vlastně bojuje on sám. A to je poslání tohoto filmu. Co na tom, že z ostrova zbude jen pár domků, že "zařve" snad tisíc žoldáků. Hlavní je dobrá zábava a akce a tu postradatelní mají! Není potřeba více psát, není to nepostradatelný film. Jsou to Postradatelní a vy už vyražte do kina na pořádný zážitek!

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Expendables: Postradatelní

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!