Ruská klasika v červnu ovládne Městská divadla pražská

Ruská klasika v červnu ovládne Městská divadla pražská 

Na jevištích Divadla Rokoko a Divadla ABC tento měsíc chystají hned dvě premiéry klasických ruských autorů A. P. Čechova a A. S. Puškina. Jednu z prvních Čechovových her o neopětované lásce, Strýčka Váňu, uvede Rokoko v sobotu 4. a v pondělí 6. června. Zdramatizovaný Puškinův román ve verších Evžen Oněgin má v ABC premiéru v sobotu 11. června.

Tragikomedii Strýček Váňa o velkých touhách a nenaplněných snech připravil pro Divadlo Rokoko režisér Petr Svojtka, Čechovovo dílo se do pražského divadla vrací po bezmála dvaceti letech. „Jde o variaci na téma zmarněného života na ruské provincii konce 19. století.

Konflikt mezi zidealizovaným a skutečným všedním životem, zklamané lásky, nenaplněné ambice, naděje v lepší budoucnost a rozčarování z reality, to všechno jsou atributy, jejichž prostřednictvím můžeme nahlédnout i dnešní společnost. Hledání smyslu života a krize středního věku jsou dnes stejně palčivé jako před sto dvaceti lety, kdy byla hra napsána,“ řekl o inscenaci. V hlavní roli Ivana Vojnického alias Strýčka Váni se představí Vasil Fridrich, ve vedlejších rolích se ukáží Zdeněk Dolanský, Zuzana Kajnarová, Aleš Procházka a další.

O týden později uvede sesterské Divadlo ABC jedno z nejslavnějších děl ruského romantismu Evžen Oněgin. Režie proslulého milostného příběhu se ujal Pavel Khek. „Evžen Oněgin i v roce 2016 zůstává především velkým evropským mýtem o lásce, která se mine v čase a prostoru.

Milostný příběh, který prožil každý z nás, odmítnutí, které bolí, vyznání, které přijde pozdě, rozhodování mezi láskou a charakterem, to jsou věci věčné a každému důvěrně známé,“ vyjádřila se dramaturgyně Věra Mašková. Roli petrohradského šviháka Evžena Oněgina ztvární Jiří Hána, křehkou Taťánu Petra Tenorová, dále hrají Henrieta Hornáčková, Aleš Bílík či Jitka Smutná.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!