RECENZE: Kapela Oceán přináší na novém albu vesmírný hudební zážitek

RECENZE: Kapela Oceán přináší na novém albu vesmírný hudební zážitek 80%

Českobudějovická skupina Oceán potěší již začátkem června své fanoušky novou deskou Ve smíru. Tu vydává po dlouhých pětadvaceti letech od posledního studiového alba. Obnovení Oceáni tak konečně představují svou obměněnou sestavu plnohodnotným hudebním nosičem. A to velmi stylově.

Kapela Oceán se stala součástí české hudební scény již v roce 1985. Tehdy v jejím čele stál mladý zpěvák Petr Muk. Po osmi letech skupina ale svou činnost ukončila a následovala dlouholetá pauza. K radosti všech fanoušků však v roce 2011 oznámila svůj návrat. Zesnulého Petra Muka vystřídala v čele Oceánu Jitka Charvátová. Do sestavy kapely se dostal Petr Hons, který má zároveň na svědomí její texty. Naopak do ústraní se stáhl Dušan Vozáry.

Nová deska Ve smíru je prvním studiovým počinem po 25 letech, který staronový Oceán svým fanouškům nabídne. První vlaštovku z chystaného alba vypustila kapela již před několika týdny. Nese název Dante a předznamenala hudební styl nového Oceánu. V porovnání s celkovým albem je Dante spíš rychlejším songem. Deska se totiž nese především v pomalejším, melancholickém a rozjímavém tempu.

Ve smíru nechybí tradiční vlivy Depeche Mode a stejně tak nepostrádá ani rysy původní tvorby kapely v době, kdy v čele stál ještě Petr Muk. Zároveň ale ukazuje Oceán svoji novou vesmírnou tvář. Hned první song Bludný Holanďan zaujme posluchače svou melancholií a také lyrickým textem Petra Honse. Ve stejném duchu se nesou i další písně, třeba Půlměsíc, Dorianův obraz a další. Písně jsou pomalejší, obsahují ale dynamické refrény, které vám budou hrát v hlavě ještě dlouho po jejich poslechu.

Na albu se objevují vlastně jen dvě opravdu rychlejší písně. Kromě již zmíněného singlu Dante se jedná i o song Odlesk tvůj, upravenou verzi stejnojmenného singlu z roku 2011. Věrní fanoušci na desce určitě poznají i píseň Doufám, kterou kapela zveřejnila v demo verzi již před dvěma lety. Ačkoli je album spíše pomalé, jak bylo zmíněno již výše, rozhodně není nudné a jednotlivé písně nesplývají dohromady.

Album Ve smíru vyjde 3. června. Fanoušci se mohou těšit i na sérii tří koncertů, během kterých se svými fanoušci nový počin pokřtí. Již 15. června se může na živé vystoupení Oceánu těšit pražský klub Roxy. Následně zahraje 22. června v brněnské Flédě a v srpnu se pak dočkají skupiny i slovenští fanoušci. 

Foto: Roman Černý 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!