Boj s časem Alence svědčí. Za zrcadlem pohádkově baví

Boj s časem Alence svědčí. Za zrcadlem pohádkově baví70%

James Bobin pokračuje v Burtonově odkazu z králičí nory za zrcadlo. Dobrodružství, které má zachránit chátrajícího Kloboučníka, není možná pro znalce knižní předlohy dostatečně bláznivé, ale slovní hříčky a návrat podivných postav z Říše divů zaručují, že snímek není naprdlajs.

Uplynulo šest let od slavné Burtonovy adaptace Alenky v říši divů. Zatímco kultovní režisér veškerých podivností v historii kinematografie tentokrát usedl do producentského křesla, zbytek obsazení se vrátil v plné sestavě - od kocoura Šklíby až po Deppova Kloboučníka. Alfou a omegou podivného pokračování je v posledních letech tolik populární cestování časem. Obyčejnou synopsi však dokázalo osazenstvo u čaje o páté proměnit v kouzelnou show a úsměvy na tváři.

Alenka Kingsley (Mia Wasikowska) v reálném světě brázdí moře jako kapitánka lodi svého zesnulého otce. Po několika letech se vrací domů do Londýna a s pomocí housenky - nyní už krásného motýla - Absoloma (Alan Rickman) nachází průchod do Říše divů. V ní střetává staré známé a především nemocného Kloboučníka, který po překvapivém objevu uvěřil, že by jeho dávno ztracená rodina mohla žít. Alenka se vydává do paláce Času (Sacha baron Cohen), aby si zapůjčila Chronosféru, která jí pomůže napravit věci dávno minulé. Čas je však nebezpečný hráč a tak cesta historií Říše divů nebude pohou procházkou.

Návrat dívky s kopou fantazie a talentem na šest nemožností ještě před snídaní jde ruku v ruce se skvělým obsazením. Zvláště pro milovníky originálního znění. V angličtině uvidíte (a také uslyšíte) znovu takové osobnosti jakými jsou Anne Hathaway, Johnny Depp, Helena Bonham Carter nebo Sacha Baron Cohen. Ale i v českém jazyce má druhé pokračování Alenky svůj půvab. Dabing je vcelku povedený a proto při svém výběru můžete zohlednit i své ratolesti.

Stejně jako nedávná Zootropolis je Alenka dobře vyváženým dílem. I když v případě potrhlého Kloboučníka nebo Času pod pantoflem velkohlavé Iracebeth jde spíš o pohádkové prvky, na své si přijdou diváci všech kategorií. Slovní hříčky i animace oblíbených postaviček zkrátka baví. Jednoduchý příběh působí sice trochu omšele, tvůrci Alenky ale dokážou cestování časem ozdobit vtipem, hravostí i tradičně mimořádným hudebním doprovodem Dannyho Elfmana. Jedinou výtkou tak může být paradoxně až přílišná normálnost příběhu za zrcadlem. Pro společnost, která vyráží do kin po přečtení knížky, budou postavy od Alenky až po zajíce Březňáka postrádat větší rozjívenost a bláznovství. Tvůrci se logicky vydávají komerčnější cestou. Možná s Timem Burtonem přeci jen zmizela trocha divností.

V neposlední řadě je třeba ocenit vzpomínku na skvělého herce; Alana Rickmana, kterému tým za druhou Alenkou celý snímek věnoval. Jeho Absolom možná nebyl tak ikonickou postavou jako profesor Snape, ale vodní dýmku kouřící housenka zůstane v myslích dětí i dospělých navždycky.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Alenka v říši divů: Za zrcadlem

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!