V červnu se do Ostravy sjedou cirkusové spolky z celého světa. Blíží se festival Cirkulum

V červnu se do Ostravy sjedou cirkusové spolky z celého světa. Blíží se festival Cirkulum  

Druhý červnový víkend bude v Ostravě patřit mezinárodnímu festivalu nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum. Návštěvníky budou bavit nejen české cirkusové soubory, ale také speciální hosté ze zahraničí. Chybět nebudou spolky z Německa, USA či Keni.

„Festival CIRKULUM je první mezinárodní festival svého druhu na severní Moravě. Originální koncept festivalu, který nemá obdoby na Moravě ani ve Slezsku, zahrnuje prezentaci a popularizaci uměleckých žánrů jako jsou nový cirkus, pantomima či pouliční, pohybové a improvizační divadlo“, představuje koncept akce Václav Pokorný, umělecký ředitel festivalu, „Na festivalu budeme mít dokonce zastoupení umělců všech světových kontinentů či umělce slavného Cirque Du Soleil, kteří vůbec poprvé zavítají do Ostravy.“

Cirkulum se uskuteční od 10. do 12. června a proběhne přímo v samém srdci Ostravy Poruby, v městské památkové zóně. Tím navazuje na místní tradici pouličního umění z minulého století. Většinu programu mohou zhlédnout návštěvníci zcela zdarma. Jeho cílem je totiž oživit prostor a motivovat obyvatele Ostravy k aktivnímu přístupu k městským místům.

Hlavní festivalovou scénu naleznou návštěvníci v budově nové auly Vysoké školy báňské. Právě zde se odehrají očekávaná představení předních světových spolků i odpolední představení pro rodiny s dětmi. Fanoušci nového cirkusu se mohou těšit na německou fenomenální dvojici artistů Circus unARTiq či na keňsko-italský soubor The Black Blues Brothers. Vůbec poprvé se v Ostravě představí i umělci slavného Cirque Du Soleil, kanadsko-americké duo umělců, kteří dorazí do moravskoslezské metropole s vystoupením plným iluze, umění, humoru a magie.

Samozřejmě nebudou chybět ani představené pod širým nebem. Největší venkovní scénu naleznou návštěvníci na kruhovém objezdu na Hlavní třídě. Zde se představí české i světové soubory a chybět nebude nový cirkus ani pouliční, pohybové a improvizační divadlo. Scénu navíc doplní i interaktivní ČEZ Fun Park, ve kterém se mohou zájemci naučit nejrůznější novocirkusové dovednosti.

Část Hlavní třídy se pak promění v legendární bulvár La Rambla v Barceloně, který je srdcem světového pouličního umění. Návštěvníci se na volně přístupné scéně mohou těšit na hudebníky, klauny, živé sochy, mimi i performery všeho druhu. Ke zhlédnutí bude i výtvarné umění nové generace, knihovna i originální bleší trhy. 

Foto: Cirkulum 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!