Eurovizi vyhrála Ukrajina. Gabriela Gunčíková skončila předposlední

Eurovizi vyhrála Ukrajina. Gabriela Gunčíková skončila předposlední  

Finále letošního ročníku soutěže Eurovision Song Contest je za námi. A tentokrát se mohla Česká republika radovat, protože v něm vůbec poprvé měla také své želízko v ohni. Tím byla talentovaná zpěvačka Gabriela Gunčíková, která dokázala postoupit z úterního semifinále navzdory velké konkurenci. Na úplné vítězství však její skvělý výkon nestačil.

Slavnostní finále se uskutečnilo v sobotu 14. května. Diváci v hale i u televizních obrazovek mohli zhlédnout celkem šestadvacet soutěžních hudebních vystoupení. Nejvíce zaujal porotu i hudební fanoušky výkon ukrajinské zpěvačky Jamaly. Ta se stala novým vítězem Eurovize pro rok 2016 díky své písni 1944. Příští rok se tak uskuteční soutěž na Ukrajině, kterou Jamala v Eurovizi reprezentovala.

Gabriela Gunčíková soutěžila s písní I Stand. A právě skvělé podání tohoto songu jí zajistilo postup ze semifinále. Pro Českou republiku to znamenalo obrovský úspěch, jelikož se ještě žádnému českému zástupci něco takového nepodařilo. Neuspěly třeba kapela Kabát, zpěvačka Tereza Kerndlová ani skupina Gipsy.cz. Nejblíže k vytouženému postupu mělo duo ve složení Marta Jandová a Václav Noid Bárta, kteří reprezentovali Česko minulý rok.

I přes působivý výkon nedokázala Gabriela Gunčíková dostatečně zaujmout ani národní poroty, ani diváky u televizních obrazovek. Zatímco body poroty ji posunuly na jednadvacáté místo, od diváků nedostala bod ani jediný. Nakonec skončila předposlední. Porazit dokázala jen Německo. České republice se tak stále nedaří dostatečně zapadnout do světového mainstreamu.

Během slavnostního galavečera vystoupili nejen soutěžící, ale nechyběl ani vzácný hudební host. Ve stockholmské Globe Areně vystoupil zpěvák Justin Timberlake, jenž zde představil svůj nejnovější singl Can’t Stop The Feeling. „Je mi ctí sdílet dnes večer pódium Eurovize s tolika talentovanými umělci z celé Evropy,“ zveřejnil chvíli před svým vystoupením na své facebookové stránce. Nechybělo ani vystoupení loňského výherce a letošního moderátora Månse Zelmerlöwa. Ten zazpíval nejen svůj nejznámější song Heroes, se kterým loni vyhrál, ale i novinku Fire In The Rain

Foto: Thomas Hanses

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Více o "Eurovize"

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!