Městské divadlo Brno prodává smích

Městské divadlo Brno prodává smích70%

Na hudební scéně Městského divadla Brno proběhla minulý pátek česká premiéra německého muzikálu Prodaný smích v režii Petra Gazdíka. Pohádka pro dospělé o tom, že peníze nejsou všechno, stojí na výkonech hlavních protagonistů a efektní výtvarné složce.

Muzikál Prodaný smích byl v roce 2013 uveden v Německu pod názvem Timm Thaler v režii ředitele MdB Stanislava Moši. Dílo vzniklo na motivy stejnojmenného románu Jamese Krüsse a vypráví příběh patnáctiletého Timma Thalera, který je známý svým bezstarostným smíchem. V existenční nouzi ale Timm prodá svůj smích záhadnému baronu Tretschovi, a získá tak možnost vyhrát každou sázku. Brzy však pochopí, že nejdůležitější v životě je právě smích a podnikne dobrodružnou cestu, aby ho získal zpátky.

Přestože příběh a poselství díla se můžou zdát banální, děj je vystaven napínavě a postavy jsou komplexní a uvěřitelné. Funguje především dobrodružná a vážná vrstva díla, naopak se inscenace zbytečně snaží o komickou stránku, která je velmi nucená a rozpačitá. Např. scéna ve školní tělocvičně s posměvačnými spolužáky je vyloženě trapná. Zbytečně působí linka Alexandra, který se snaží získat zpět svou lásku Saskiu, jež je zakletá a slouží zlému baronovi. Naopak životní příběh mladého Timma a jeho kamarádky Marie je dojemný i milý a ve spojení se zlověstným baronem a jeho pomocnicí by si vystačil sám.

Muzikál stojí především na výkonech Jonáše Floriána v roli chlapce Timma a Martina Havelky jako barona Tretsche. Florián, teprve student třetího ročníku muzikálového herectví na JAMU, je přesvědčivý po herecké stránce a ještě lepší po té pěvecké, díky jeho bezchybné intonaci a příjemné barvě hlasu. Martin Havelka v roli barona Tretsche exceluje především jako činoherec (málokdo dokáže předvést takto přesvědčivě zlověstný „ďábelský smích“), obstojně zvládá ale i pěvecké party.

Lucie Bergerová v roli baronovy služky Lilith, potažmo zakleté dívky Saskie, je zábavná a ozvláštňující, přestože místy její jaksi zvířecí stylizace bylo příliš. Což ale není chyba herečky, spíše libreta, které zbytečně protahuje činoherní části. Eliška Skálová v roli Timmovy kamarádky Marie je milá a příjemná na poslech, v inscenaci ovšam nedostala dost prostoru, aby mohla více zaujmout. Jediným slabším článkem inscenace je představitelka Timmovy matky, afektovaná a pěvecky ne příliš schopná Monika Světnicová.

Chvályhodná je také scéna Christopha Weyerse ve stylu stavebnice Merkur, která muzikálu pomohla dotvořit fantaskní atmosféru. Weyers pro inscenaci vytvořil také kostýmy, působivé především u company v baronově hororovém světě. Po několika nepříliš povedených muzikálech Městské divadlo Brno opět zlepšuje svůj repertoár. Prodaný smích je přes několik výhrad kvalitní muzikál pro celou rodinu.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Městské divadlo Brno nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!