Pět nejznámějších výherců Eurovize. Komu rozjela populární pěvecká soutěž kariéru?

Pět nejznámějších výherců Eurovize. Komu rozjela populární pěvecká soutěž kariéru?  

Populární světovou pěveckou soutěží Eurovision Song Contest již prošly stovky hudebníků z desítek zemí. Ne všichni ale měli takové štěstí, že v soutěži uspěli. Někteří však dokázali porazit i silnou konkurenci a Eurovize jim dokázala nastartovat kariéru tak, jak pravděpodobně ani oni sami nečekali.

Finále letošního ročníku Eurovize odstartuje již v sobotu 14. května a vůbec poprvé se během něho představí i český zástupce. V úterním semifinále totiž porotu i diváky zaujala mladá zpěvačka Gabriela Gunčíková, která tak svou píseň I Stand zazpívá i během slavnostního finále. I ona se tak může zařadit mezi šťastlivce, kteří se stali díky Eurovizi známí po celém světě.

A komu slavná soutěž Eurovision Song Contest změnila takovým převratným způsobem kariéru?

ABBA

Legendární švédská popová kapela ABBA je asi nejznámějším vítězem Eurovize vůbec. Soutěže se zúčastnila již čtyři roky po svém založení a se skladbou Waterloo ji zcela ovládla. Tím odstartoval její velký mezinárodní úspěch, kdy začala dobývat hudební žebříčky po celém světě.

Zajímavostí je, že se ABBA zúčastnila švédského národního kola již v roce 1973. S písní Ring Ring se jí však nepodařilo uspět. O rok později však již sklízela ovace jako výherce mezinárodního kola. Nakonec fanoušky potěšila osmi studiovými alby, několika kompilacemi a desítkami úspěšných singlů. Na motivy jejich písní vznikl také světový muzikál a populární snímek s názvem Mamma Mia!.

Céline Dion

Soutěží Eurovision Song Contest si prošla i kanadská zpěvačka Céline Dion. Protože Kanada se soutěže neúčastní, Céline Dion v irském Dublinu reprezentovala se skladbou Ne partez pas sans moi Švýcarsko. Chvíli předtím vydala tehdy ještě ne příliš slavná zpěvačka své debutové album Incognito.

Eurovize otevřela Céline Dion dveře k mezinárodní hudební kariéře. Již v roce 1990 vydala album Unison, na němž vůbec poprvé zpívala v anglickém jazyce. Právě z této desky pochází i píseň Where Does My Heart Beat Now, kterým se vepsala do paměti i americkým fanouškům. Jejím neúspěšnějším songem je však píseň My Heart Will Go On, která se stala ústřední písní velkofilmu Titanic.  

Ruslana

V soutěži zabodovala také ukrajinská popová zpěvačka Ruslana, která ovládla Eurovizi v roce 2004. Zpěvu se začala věnovat už v raném dětství. Kromě něj se věnuje také hře na klavír a je i úspěšnou dirigentkou. Do širšího hudebního povědomí se ale Ruslana dostala až roku 2004, kdy vydala desku Wild Daces.

Právě ze zmiňované desky pochází i slavný stejnojmenný singl, za nějž obdržela celkem pět platinových desek. Právě ten předvedla i na Eurovizi probíhající v tureckém Istanbulu. Ukrajina se toho roku navíc soutěže účastnila teprve podruhé a hned s obrovským úspěchem. Ruslana se kromě zpěvu věnuje také politickým i sociálním aktivitám.

Lordi

Kapela Lordi je snad jediným hudebním interpretem, který Eurovizi vyhrál i přesto, že jeho hudba nezapadá úplně do světového mainstreamu. Lordi totiž rozhodně nejsou žádní zastánci popu, kterého je během každého ročníku Eurovize přehršel. Finská skupina však zaujala porotu a diváky nejen energickou písní Hard Rock Hallelujah, ale také skvělou show a propracovanými hororovými kostýmy.

Pro Finsko tak byli Lordi vůbec prvními výherci této populární soutěže. Zpět domů se tedy vraceli jako hrdinové, i když to původně vůbec neměli jednoduché. Proti jejich vystoupení totiž byli někteří finští kritici, kteří naléhali dokonce na samotnou finskou prezidentku, aby skupinu z Eurovize odvolala. I v Řecku byli někteří lidé proti jejich vystoupení. Kapelu kritizovali, že jsou satanisté.

Conchita Wurst

V roce 2014 vyhrála soutěž zpěvačka Conchita Wurst, která zabodovala v Kodani s písní Rise Like A Phoenix. Conchita Wurst, původním jménem Thomas Neuwirt, zabodovala u diváků nejen svou písní, ale také svým speciálním vzhledem – zpěvaččiným charakteristickým znakem jsou totiž husté vousy. Thomas chtěl prostřednictvím Conchity poukázat na netoleranci k odlišnostem.

I účast Conchity Wurst v Eurovizi doprovázelo mnoho kritických ohlasů nejen z Rakouska, ale také třeba z Ruska a Běloruska, kde homosexualita ani transsexualita není podporována a je vnímána velmi negativně. Na scéně se objevilo i několik petic a bojkotů. I přesto se jí podařilo zvítězit a odstartovat tak svou hvězdnou kariéru. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!