Captain America: Občanská válka startuje konflikt, který nezná poražených

Captain America: Občanská válka startuje konflikt, který nezná poražených80%

Sólový film prvního Avengera se ve třetí fázi marvelovského universa mění v týmovou bitvu o morální hodnoty superhrdinství. Klasickou preciznost epického snímku stahuje dolů jen chybějící hloubka sporu, který má drásat srdce, nikoliv jen planě vyhrožovat.

Marvel pokračuje v krasojízdě svých komiksových pokračování. Po vydařené premiéře Deadpoola servíruje třetí díl Captain America, který zahajuje vrcholnou část snímků z rozervaného světa pod ochranou Avengers. Bratři Russoové pokračují v perfektní skládance marvelovských blockbusterů, jejichž úroveň téměř neklesá. V zásadě tak hodnotíme hlavně zapracování nových postav do série a gradaci příběhu v rámci filmového světa. Captain stojí na komiksovém Olympu tak jako tak. S vítězným chorálem se ale ozývá pochybnost nad tím, zda snímky neztrácí tolik podceňovaný strach diváka o své hrdiny. Charakter, který se jeví jako nesmrtelný, totiž nedokáže bavit věčně.

Nově zformovaná skupina Avengers pod vedením Steva Rogerse/Captain America (Chris Evans) se na nové misi nešťastnou náhodou postará o incident, při kterém zemřou nevinní lidé. Po předchozích masakrech v New Yorku, Washingtonu či Sokovii dochází v zemi trpělivost a politická veřejnost volá po systému, jenž by superhrdiny držel na uzdě. Smlouva s OSN názorově rozdělí Avengers na dva tábory. Captain America chce nadále udržet úplnou svobodu v konání svého týmu. Na opačné straně stojí Tony Stark/Iron Man (Robert Downey jr.) s myšlenkou na zodpovědnost. Konflikt vyústí v souboj mezi skupinou hrdinů hlasících se k odlišným stranám názorového sporu. A jelikož je původní jednotka neúplná, v každém týmu se hojně rekrutuje. Zatímco občanská válka vráží pevný klín mezi superhrdiny, nebezpečí číhá v tajné činnosti Barona Zema (Daniel Brühl).

Rozděleni padneme. Motto souboje týmů Captain America / Iron Man vystihuje černý scénář situace kolem rozpolcených hrdinů. Navzdory palcovým titulkům obřího konfliktu ale ve filmu funguje právě napojování postav do světa Avengers. Ať už je to Ant-Man (Paul Rudd), Black Panther (Chadwick Boseman) nebo Spider-Man (Tom Holland), vždy jde o ozvláštnění a velké plus pro Občanskou válku. Ačkoliv je složité zapracovat všechny charaktery do snímku - a pokud možno jim poskytnout uspokojivý prostor - tvůrci zvládají těžký úděl na jedničku. Je nutné zmínit i fakt, že v případě dvou notoricky zábavných nováčků (Ant-Man, Spiderman) se daří udržet míru humoru v těch správných mezích.

Vzhůru k Infinity War

Jádro snímku je vystavěno na ztrátě trpělivosti nad nevázanými akcemi superhrdinského týmu. Náznaky jsme viděli už v předchozích filmech (jako příklad můžeme uvést Starkovo stvoření Ultrona bez vědomí ostatních - Avengers: Age of Ultron). Samozřejmě se tedy nabízí srovnání s nedávným kolotočem studia DC s názvem Batman vs. Superman. Zásadní rozdíl mezi oběma střety je v již zmíněné výstavbě komiksového světa na stříbrném plátně. Zatímco zřejmou myšlenkou Občanské války je zažehnout oheň před dvoudílnými Avengers: Infinity War, temný rytíř s mužem z oceli spěchají ke své Justice League z nepřipravené půdy, kde jen těžko bude dějová linka fungovat lépe než u konkurence. Avengers už mají leccos za sebou a jdou tím správným směrem.

V jeho cíli bychom se měli dočkat také avizovaných poražených. Captain America má právo jistě kráčet v zavedené sérii. Povedený snímek představuje vrchol komiksové tvorby v kinech. Jedinou větší výtkou tedy zůstává až přílišná nedotknutelnost jednotlivých hrdinů. Jistě lze namítnout, že existují výjimky (Quicksilver - Avengers: Age of Ultron). I v Občanské válce najdeme bolestivější zásah. Ten však nevyvrací fakt, že ani sami hrdinové po sobě navzájem nejdou dost tvrdě. Konflikt simuluje jakousi studenou válku s pár výstřely z kanónu. Paradoxně jde spíš o psychologickou hru a také cílenou manipulaci nepřátel s cílem rozvrátit tým. To se do jisté míry podaří, pozorný divák ale tuší, že si oba tábory nebudou na svém vlastním písečku škodit nadobro.

Filmařsky ale Captain vyhrává. S precizní provázaností, dobře časovaným humorem a choreografií soubojů míří vysoko a zcela jistě se vyrovná vydařenému sequelu Winter Soldier. Ze střihačského koutu možná uniklo pár rychlejších sekvencí, které působí zmateně. Především pak v akčních scénách. I hudba Henryho Jackmana mohla v celém filmu lépe eskalovat. Ve výsledku nad tím ale divák přimhouří oko, jelikož se mu dostává akce i dialogů hodných celého universa. Říká se sláva vítězům, poražených však paradoxně Avengers do budoucna potřebují víc.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Captain America: Občanská válka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!