The Tap Tap nefňukají a hrají. Buď jako The Tap Tap!

The Tap Tap nefňukají a hrají. Buď jako The Tap Tap!80%

Osud není vždy úplně spravedlivý. Ale ať už člověka potká cokoliv, důležité je nevzdávat se a jít si za svým snem. Tak zní poselství inscenace Nefňuka aneb podivuhodná dobrodružství Kristla Špána na souši a na moři, jejíž premiéra proběhla 24. dubna na Nové scéně a kterou připravila kapela The Tap Tap v režii Jiřího Ornesta a Jakuba Macečeka.

Předlohou hry se stala kniha Jesus Betz francouzských autorů Freda Bernarda a Francoise Roca. Celý projekt inicioval kapelník a manažer The Tap Tap Šimon Ornest. Ke spolupráci přizval svého otce Jiřího Ornesta, který je kromě „spolurežie“ podepsán pod scénářem a texty písní.

Loutkově ztvárněným hrdinou příběhu je chlapec bez končetin Kristl Špán. Hlas mu propůjčil Jiří Holzmann, o loutkoherectví se postarala Lenka Krupanská. Kristl žije se svým alkoholu hojně holdujícím tatínkem (Václav Vašák/Martin Sochor). Bez ohledu na svůj handicap se malý Špán vydává na cestu za oceán, díky odvaze a chytrosti překonává řadu překážek a nakonec se stává ředitelem vlastního cirkusu a v akrobatce Sumatře (Eliška Brtnická/Kristýna Žebrová) nachází lásku na celý život.

Členové kapely The Tap Tap zajišťují kromě hudebního doprovodu (autorem hudby je Jaroslav Svoboda z kapely Traband) také řadu menších rolí. Vozíky některých z nich jsou navíc důmyslnou součástí scénografie – kromě animace loutek slouží k pohybu kulis a dekorací.

Dle slov Šimona Ornesta je cílem inscenace ukázat, že i s hůře rozdanými kartami se dá vyhrávat, když se člověk nevzdá. Tato idea skvěle vystupuje z lehkosti a nadhledu, se kterými jsou podávána poměrně závažná témata. Kristl není schopen bez cizí pomoci pořádného pohybu, ve škole si z něj dělají legraci, maminka mu zemřela a tatínek je alkoholik schopný v opilosti na svého syna úplně zapomenout. K těmto „ranám osudu“ je zde přistupováno se samozřejmostí a občas poměrně černým humorem, jakoby se vlastně nic nedělo. K divákům tak z jeviště zaznívá sebevědomé "Měl jsi smůlu? No a co? Nevzdávat se, bojovat a hlavně nefňukat!“

Foto: Nefňuka

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo: Nová scéna nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!