Muzikál Ať žijí duchové! přenáší známé filmové hity na divadelní pódium. Vtipně a hravě

Muzikál Ať žijí duchové! přenáší známé filmové hity na divadelní pódium. Vtipně a hravě 80%

Oblíbený hudební snímek Ať žijí duchové, který mohli poprvé zhlédnout diváci v roce 1977, opět ožívá! Tentokrát na pódiu Kongresového centra v muzikálové verzi. Ta měla svou premiéru v pátek 22. dubna a divákům přináší oblíbená strašidla v novém zpracování. Populární filmové hity ale nechybí. Naopak je doplnily ještě další písně z dílny uznávaného skladatele Jaroslava Uhlíře.

O muzikálové provedení hitu Ať žijí duchové! se postaral režisér Antonín Procházka. Divadelní adaptace však není pouhou muzikálovou kopií slavného filmu, ale přináší zcela nový příběh. Z dětských hrdinů, kteří ve filmu dojímali především svou roztomilostí, se v muzikálu stali studenti pražské DAMU. Ti se vydávají do vesničky Brtnice, kde se kdysi slavný film natáčel. Zde mají spolu s místními ochotnickými divadelníky nacvičit právě muzikálovou verzi snímku Ať žijí duchové!.

Studenti nemohou nejprve najít s amatérskými ochotníky společnou řeč. Propast mezi nimi ještě prohlubuje namyšlený profesor (Roman Vojtek), který vesničany opovrhuje. Ti si mezi sebou rozdělí všechny „dospělácké“ role. Z kastelána hradu (Vladimír Kratina) se stane rytíř Brtník, role předsedy DrPrHrBr se ujme starosta (Richard Genzer) a ředitele školy ztvární skutečný ředitel místní školy (Michal Suchánek). Samozřejmě nechybí ani protivný vedoucí samoobsluhy (Jiří Korn) a jeho „pravá ruka“ Černá kronika (Adéla Gondíková).

Postupem času se však začne situace měnit. Ochotníci začínají se studenty spolupracovat a navíc se pohádkový příběh stále více prolíná s realitou. A tak se stane, že se představitelka krásné Leontýnky (Ivana Korolová) skutečně zamiluje do herce ztvárňujícího Dlouhého Jendu (David Gránský). Přestože herci k dispozici nemají kouzelné trpaslíky, hrad se jim přece jen podaří zachránit. Přispěje k tomu především mystická žena, která se představí jako Leontýna von Brtník (Chantal Poullain).

Muzikál Ať žijí duchové! je určený jak pro děti, tak pro jejich rodiče i návštěvníky všech věkových kategorií. Největším plusem jsou známé filmové hity i další písně, jejichž hudbu složil Jaroslav Uhlíř. Nechybí tak filmové hity jako Hajný je lesa pán, Pramen zdraví z Posázaví, Dumky, žalky či Šupy dupy dup. Ty pak doplňují další oblíbené písničky, například Není nutno, Dělání, Skálo, skálo, skálo či Když se zamiluje kůň. Přestože se nejedná o žádné muzikálové árie, herci odvádějí skvělé pěvecké výkony a zážitek umocňuje i naživo hraná hudba.

Svižné písně navíc provází skvělé taneční choreografie, o které se postarala choreografka Ivana Hannichová. Trpasličí tanec pouze na melodii slavné písničky Trpasličí svatba je jeden z nejlepších momentů celého představení. Muzikál je navíc plný vtipných momentů a příběh se odehrává v propracovaných kulisách.  Scéna se sice po celou dobu téměř nemění, ale díky obrovskému pódiu, na které lze vměstnat úplně vše najednou, tomu není ani potřeba.

Muzikál Ať žijí duchové! tak splňuje všechny předpoklady rodinného a zábavného díla. Nepostrádá příběh, vtip, známé písně a skvělé herecké i pěvecké výkony. V pražské nabídce rodinných muzikálů se jedná o nadprůměrné dílo, které vás, přestože trvá déle než dvě hodiny, rozhodně nebude nudit. 

Foto: Marián Juskanin

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Kongresové centrum Praha nabízí i další akce

Více o "galerie_Ať žijí duchové"

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!