Barevná a přesto civilní Kniha Džunglí

Barevná a přesto civilní Kniha Džunglí 80%

Nová adaptace slavné knihy Rudyarda Kiplinga spojuje 3D animaci s živým hercem velmi hravým, nikoli však infantilním způsobem.

Společnost Disney je známá především díky svým pohádkám. Příběhy jako Lví král, Tarzan nebo Malá mořská víla jsou pravděpodobně základem pohádkových příběhů mnoha diváků, kteří byli v 90. letech dětmi. Často se v nich ale také zpívalo, a protože se titulky pro malé děti jednoduše nehodí, tyto písně byly opatřovány z dnešního pohledu velmi legračními až infantilními překlady.

Toho se tvůrci nové Knihy džunglí dokázali vyvarovat, a v celém filmu tak zazní pouze dvě písně. Cilivní podání ale není jedinou výsadou nové adaptace. Je to také propracovanost prostředí. 3D džungle je působivá, byť se mi při sledování v kinosále zdálo, že zejména v tmavých scénách není obraz příliš ostrý a předměty splývají. Takových míst bylo ale velmi málo. Celkově je animace profesionální a lze ji srovnat například s filmem Avatar. Mauglí (Neel Seethi) do prostředí umělé inteligence velmi dobře zapadá.

3D animace je poutavá i v rychlých scénách (útěk před tygrem Šerchánem ve stádě jaků nebo hra na schovávanou s opičím králem, při které se palác nad hlavami obou bortí). Velmi působivý je i závěr filmu, boj s tygrem v plamenech.

Hlavním plusem filmu je ale jeho civilní podání příběhu. Postavy se nepitvoří, nejsou upovídané až příliš a nesnaží se neustále vyprávět vtípky. Ústřední postavy (tedy zvířata) se chovají přesně podle původního textu – pokud mají být moudrá a rozvážná, jsou taková, pokud jsou to šibalové a pokušitelé, vystupují stejně i ve snímku. Emoce jsou zkrátka uvěřitelné.

Jedinou slabinou je píseň opičího krále. Projekce byla dabovaná, tudíž nevím, jak zněla píseň v původním znění, ale pasáž textu: „Jak magnificentní je můj plán, co já gigantopihtecus mám“, kterou skutečně opičí král zpívá, působí vážně komicky. Druhý popěvek medvěda Balůa je ale příjemný a hravý a zapadá do uvolněné atmosféry společného plavání Mauglího s medvědem.

Celkově lze tedy tuto adaptaci považovat za zdařilou. V záplavě velmi rychlých, ztřeštěných až trapných animovaných filmů, v nichž se podivně animované postavičky všelijak rádoby legračně pitvoří, je nová Kniha Džunglí důstojnou adaptací původního příběhu a nebude tedy rodičům sloužit jen jako odškrtnutí povinnosti jít s dětmi do kina, ale budou se bavit s nimi.

_____
Pozn. redakce:
Recenzovaná projekce byla v českém znění, tudíž i obsazení filmu je tak uvedeno. V anglickém originále mluví postavy zvířat: Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito a Christopher Walken.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Kniha džunglí

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!