Jak se naučit bdělosti? Jak vycvičit divokého slona přináší plno osvědčených rad

Jak se naučit bdělosti? Jak vycvičit divokého slona přináší plno osvědčených rad80%

Žijeme v neuvěřitelně rychlé době. Uprostřed každodenního shonu se nedokážeme zastavit. Kvůli naší nepozornosti nám plno věcí utíká pod prsty. Zenová mistryně Jan Chozen Baysová ve své knize Jak vycvičit divokého slona radí, jak se naučit praktikovat bdělost.

Vnímám své kroky při chůzi? Věnuji pozornost řízení auta? Fascinuje mě, jaké zajímavé úkony vykonává má ruka při psaní? Existuje celá řada dalších otázek, na které mě kniha donutila se zeptat a bohužel u většiny zněla odpověď záporně. Hned v úvodu vás autorka donutí zapojit fantazii a uvědomit si, že je bdělost něco opravdu důležitého.

Najdete si své zautomatizované činnosti a postupy, které z vás dělají uzavřené osoby a okrádají vás o spoustu zajímavých momentů. Doslova člověka zasype argumenty, proč je dobré bdělost trénovat. Např. kvůli tréninku mysli nebo pro posílení našeho vnitřního života.

A dále následuje 53 cvičení bdělosti, kde je vždy postup a popis cvičení, zkušenosti a rady, kam si např. přilepit vzkaz, abyste přes den nezapomněli. Dále hlubší souvislosti, které cvičení dávají jiné rozměry a slovo závěrem sloužící i jako motivace.

Začíná se od lehkých cvičení jako například používání „nešikovné“ ruky, což znamená, že i když jste praváci, celý den se snažíte používat ruku levou, až po ty složitější úkony cvičící vnímání světla, středu svého těla apod.

V knize si každý najde jistě své oblíbené způsoby, jakým způsobem zapracovat na tréninku bdělosti. Jistě to přinese každodennosti nový rozměr. 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!