Měsíční povrch i asijské scenérie: nová výstava In a Landscape

Měsíční povrch i asijské scenérie: nová výstava In a Landscape 

Pražská galerie European Arts na Senovážném náměstí včera zahájila novou výstavu In a Landscape. Jak už název napovídá, výstava se inspiruje stejnojmennou klavírní kompozicí skladatele a malíře Johna Cage. Představuje díla sedmi současných umělců a navštívit ji můžete do 27. dubna.

Že se dá obraz krajiny vytvořit četnými způsoby, toho je důkazem nová výstava v European Arts. Setkáte se zde s tradiční olejomalbou, digitální montáží, ale také třeba s technikou pauzovacích papírů či toluenového tisku na papíře – důkaz toho, že se dá použít i k jiným účelům než k fetování nebo výrobě výbušnin.

Vystavuje zde celkem sedm umělců: Tomáš Honz, Jakub Jansa, Dimitrij Nikitin, Jonáš Strouhal, Štěpánka Šimlová, Miroslav Vavřina a Lucie Novotná (host). Kurátorem výstavy je kunsthistorik Milan Kreuzzieger. Jedním z důležitých kritérií pro výběr exponátů byl způsob vyjádření krajiny prostřednictvím současných uměleckých prostředků a digitálních technologií; ty se podílejí na spoluvytváření nových možností, na změně chápání materiality, senzibility a imaginace.

Koncepci výstavy se lehce vymykají dva obrazy od Jonáše Strouhala s názvem Inner Space of Plastic Bag, které znázorňují roztrhané kusy ušpiněné igelitky. Mimozemskou krajinu vyobrazují „kosmická“ díla Miroslava Vavřiny Crust AB/b, jejichž ústředním námětem je kráterový povrch Měsíce.

Nejrealističtější jsou oleje na plátně Tomáše Honze s asijskou tematikou, hlavně z Číny a Tchaj-wanu – např. Kamenopád či Posvátné místo. Příkladný je také výtvor Štěpánky Šimlové pojmenovaný prostě Po bouřce, jenž vznikl zmiňovanou technikou pauzovacích papírů.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!