Teorie tygra uvádí zlaté prvky české komedie v praxi

Teorie tygra uvádí zlaté prvky české komedie v praxi80%

Jiří Bartoška ve filmovém debutu Radka Bajgara s nadhledem potvrzuje, že životní neštěstí a nedostatek svobody je horší než tygří drápnutí.

I ochočení muži mohou zdivočet. To hlásá nová česká komedie nesoucí starou pravdu o tom, že starého psa novým kouskům nenaučíte - i přesto, že se o to marně pokoušíte celý jeho život. Tvůrci uvedli na stříbrné plátno známý mýtus o tom, kterak ženy mění své muže k obrazu svému. Pocit štěstí a naplněného manželského života bývá ale někdy pouhým stereotypním snem, ze kterého se strádající partner jednoho dne probudí a začne jednat.

Veterinář Jan (Jiří Bartoška) se až se smrtí tchána vážně pozastaví nad tím, jak mu manželka Olga (Eliška Balzerová) dle vzoru své matky (Iva Janžurová) kontroluje život. Teorie, založené na krátkém vodítku pro poslušného manžela, má dost. Jelikož rozvod není rozumným řešením, uchýlí se k alternativní léčbě svého neštěstí - inspiruje se nemocí jednoho ze svých pacientů. Jeho pouti za štěstím přihlížejí i jeho děti se svými partnery. Zatímco dcera Olga (Tatiana Vilhelmová) se vydala ve stopách matky s babičkou, snacha Alena (Pavla Beretová) narušuje rodinou tradici a svého manžela (Jakub Kohák) v harmonickém vztahu nechává dýchat.

Filmovou prvotinu režiséra Bajgara je třeba chápat s velkým nadhledem. Tvůrci se skutečně nepokoušeli o popis reálného života a jeho důsledků v rámci více či méně šťastných soužití. Jde o záměrně přestřelenou sondu do stereotypních představ žen v krutovládě nad ubohými muži, kteří se vzepřou po letech manželství svému hroznému osudu. Pokud si však od začátku nastavíte filmové smysly na zmíněnou vlnu nadsázky, budete se královsky bavit.

Jiří Bartoška je jako charismatický hlavní hrdina perfektním obsazením. Jeho napůl pobavená mimika s útrpným výrazem oběti špatného manželství provází diváka od začátku do konce. Počínaje jeho utlačovaným veterinářem jde vůbec o plejádu špiček tuzemské kinematografie, kde má každý herec a herečka přesně to správné místo. Eliška Balzerová je přesným opakem Vilmy z Vejdělkových Žen v pokušení a svoji roli svobodné bohémské ženy zaměnila za bič a kontrolu nad životem svého muže. Tatiana Vilhelmová je poslušnou dcerou životní teorie v pokrevní linii, zatímco Iva Janžurová jejím bezchybným vzorem. Pánové Kohák s Havelkou (manžel dcery Olgy) odrážejí přístup svých něžných poloviček. Právě Jiří Havelka společně s představitelkou Aleny Pavlou Beretovou ukazují neokoukanou budoucnost českého filmu a Teorie tygra je příjemným dílem, ze kterého se mohou ve své filmové kariéře odrazit .

Vzácnou skutečností je ve snímku funkčnost jednotlivých scén. Divák se směje vtipům i veselým situacím tam, kde to tvůrci zamýšleli. A i když má film celkově poněkud smutný podtext, stejně se neubrání nálepky veselohry ze života. Protože z něho má divák dobrý pocit. Protože se povedl. Na tom nic nezmění ani téma nesplněných snů a promarněného času. Ba naopak.

Pokud vezmete film za ten správný konec, zjistíte, že takových komedií by se mělo točit víc. V jednoduchosti je síla, a proto Teorie tygra nabízí jen jakousi životní realitu minority v naší společnosti a nebere ji tak úplně vážně. A to se v Česku lidem líbí.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Teorie tygra

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!