Febiofest 2016: 11 minut: strhující existenciální drama v originálním Lynchovském pojetí

Febiofest 2016: 11 minut: strhující existenciální drama v originálním Lynchovském pojetí80%

Mezi příjemná překvapení letošního filmového svátku lze zařadit snímek 11 minut. Biják od mezinárodně uznávaného režiséra dokáže v mnoha ohledech vyrazit dech. Od dokonale psychotické atmosféry existenciálně laděného dramatu přes zvláštní formu vyprávění až po děj, v němž se snoubí temná Lynchovská fantazie s vizuálně působivým klipovým střihem!

Jaký je scénář tohoto originálního polsko-irského snímku? Jedinečný koncept propojil příběhy několika obyvatel Varšavy, jež na plátně sledujeme v paralelně probíhajících dějových liniích. Každá z nich má ve filmu Jerzy Skolimowskeho vyhrazeno dohromady pouhých 11 minut (odtud i název filmu). Tyto sekvence však neprobíhají v uceleném kuse, ale kamera přebíhá od jednoho příběhu ke druhému. Nutno uznat, že se Skolimowskému jeho práce tentokrát více než povedla.

Stručně tedy děj 11 minut: Kromě nadějné mladé herečky, která se snaží prosadit na velmi zvláštním castingu do mezinárodního filmu, sledujeme i osud poněkud sukničkářského kurýra, lékařky z pohotovosti, několika jeptišek, prodavače párků s podivnou minulostí nebo pracovníka na plošině a jeho dívky, stejně jako několika dalších Poláků.

Všichni z nich se zpočátku pouze míjí v ulicích polské metropole, než se začnou jejich životy záhadně propojovat. Děj tak prakticky nemá žádnou hlavní postavu, ale to mu rozhodně neubírá na poutavosti a jakési zvrácené originalitě!

Dynamické tempo vás nenechá oddychnout

Ve velmi svižném klipovém střihu, díky němuž se lze na počátku filmu jen obtížně orientovat ve všech postavách, se děj s přibývajícími informacemi trochu uklidňuje, ale přesto plyne neskutečnou rychlostí vpřed. Dynamické sekvence kamery od Mikolaje Lebkowskeho snímané z nadhledu, klasického pohledu třetí osoby, ale také pohledu zúčastněných postav patří k vizuálně velmi zdařilým prvkům filmu.

Rychle ubíhající akčně-dramatický děj je podkreslen skvělým soundtrackem od Pawela Mikyetina. Jeho psychedelická hudba – vlastně směs instrumentální muziky a hukotu letadla - podkresluje neméně psychedelický scénář, který prakticky nelze pro jeho originalitu žánrově zařadit. V podstatě totiž jde o existenciální drama s prvky akčního filmu, hororu a mysteriózního snímku.

11 minut vzdáleně připomíná mix nesourodých filmů Paříži, miluji Tě se zběsile dramatickým Lola běží o život a poněkud béčkově laděným Nezvratným osudem. Další prvky pak naznačují přesah jedinečného scénáře do Lynchovského vnímání světa. Kdesi v pozadí zdánlivě běžných příběhů si například pozorný divák všimne zvláštních a tajemných náznaků toho, že osud všech postav snímku řídí jakási neznámá a skrytá moc, která jejich životy směřuje k neočekávanému rozuzlení. Mrazivě šokující finále 11 minut pak dokonale většině diváků srazí čelist svou originalitou, stejně jako celý scénář.

Skvěle znepokojivý artový film

Herecké výkony prakticky všech herců patří mezi velmi dobré, téměř až strhující. Mezi ty výborné lze zařadit jak Richarda Dormera v roli slizského producenta, tak Agatu Buzek v roli poněkud bezradné herečky a také povahově nejednoznačného prodavače párků Andrzeje Chyru, dále pak stojí za zmínku Piotr Głowacki či Paulina Chapko. Přestože v ČR jde prakticky o neznámé herce, ve své vlasti patří mnozí z nich mezi uznávané hvězdy.

Mínusem tohoto díla může pro některé diváky být až příliš zběsilé tempo, v němž není čas na podrobnější přiblížení minulosti a charakterů většiny postav, stejně jako velmi artové naladění koprodukčního bijáku. Proto rozhodně nejde o film pro všechny bez rozdílu. Přes tyto nedostatky se jedná o nadprůměrně podařený počin s velmi originálním scénářem, skvělou režií, kamerou a hereckými výkony, stejně jako hypnotizujícím hudebním podkresem.

Přestože děj 11 minut není nijak přehnaně brutální, obsahuje v sobě něco velice znepokojivého a depresivního, na co bude asi většina hloubavějších lidí ještě dlouho po projekci myslet (co přesně, to se dozvíte ve filmu). Přes pár nedostatků tak jde o velmi povedený a vskutku originální snímek, u něhož si může divák rvát vlasy, že se mnoho evropských filmů do české distribuce vůbec nikdy nedostane.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: 11 minut

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Místo konání: Kino CineStar Anděl

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!