Febiofest 2016: Snímek Naz & Maalik ukazuje rozpor mezi náboženstvím a sexualitou

Febiofest 2016: Snímek Naz & Maalik ukazuje rozpor mezi náboženstvím a sexualitou60%

I tento rok se druhý největší český filmový festival Febiofest zaměřuje v jednom ze svých kinosálů na snímky s homosexuální tématikou. Jedním z nich je také americký film Naz & Maalik ukazující strasti dvou homosexuálů, kterým brání ve šťastném životě jejich muslimská víra, která jejich sexuální orientaci zakazuje. Snímek však ve své snaze zůstává na půl cesty.

Pro režiséra Jaye Dockendorfa se jedná o režijní debut. Jeho snímek vypráví události života dvou blízkých přátel - Naze a Maalika. Ti jsou oba muslimové, černoši a homosexuálové. Po společně strávené noci spolu vyráží do ulic rozdávat laciné zboží a přemýšlejí, jak dál naložit s jejich zatím tajným vztahem. Potenciál tématu je veliký, snímek ho však zdaleka nevyužívá.

Jelikož oba chlapci pochází z ortodoxních muslimských rodin, nejvíce se bojí reakcí svých blízkých. To se však ve snímku téměř neřeší. Tvůrci raději sahají po absurditách, jako je agentka FBI, se kterou se chlapci zaplétají do lží a která je na základě toho začne podezřívat z terorismu. Když agentce nakonec prozradí, kvůli čemu všechny ty tajnosti byly, na scénu přichází kuře, které slítne ze střechy a málem zabije projíždějícího řidiče.

Snímek se tak k té hlavní podstatě vůbec nedostává, byť se náznaky objevují. Zmiňované přehnané scény, které jsou navíc často nedořešené, je zastiňují. Přestože tedy snímek řeší důležitý společenský problém, vyznívá spíš jako roztomilé drama o dvou kamarádech a jejich patáliích.

Co na snímku naopak potěší je dobrá práce s kamerou a střihem. Místy film působí až dokumentárním dojmem. Divákovi ukazuje zaostalost některých newyorských čtvrtí, kde chátrají nejen domy, ale také charaktery lidí. Prostřednictvím hlavních hrdinů pak ukazuje, jak těžké je pro ně napětí mezi sexualitou a náboženstvím. I když možná trochu nešťastným a nedotaženým způsobem, nic to nemění na faktu, že podobných snímků je potřeba.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Naz & Maalik

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!