Jeden svět 2016: Nákaza ještě nebyla poražena

Jeden svět 2016: Nákaza ještě nebyla poražena60%

Dokument Nákaza vzniklý v Belgii, Guineji, Libérii a Sieře Leone se odehrává hlavně v guinejské vesnici Meliandu, kde se před dvěma lety začal psát příběh smrtící epidemie eboly.

Ve snímku Petera Casaera se však obdivuhodně zakrývá veškeré utrpení všech zúčastněných - ať už těch, kteří ztratili své blízké, těch, kteří jsou nakažení a podstupují léčbu, nebo těch, kteří je ošetřují, lidí z Lékařů bez hranic. Vidíme pouze dokonalou čistotu, dbaní o prevenci a osvětu.

Zpátky do reálného utrpení nás však vrátí například svědectví muže, který dokonce uvažoval o sebevraždě. Zůstal bez práce, jako nakažený byl stigmatizován, zcela bez důstojnosti. Říkal si - jakou cenu má ještě můj život? V dokumentu zařazeném v sekci Máte právo vědět je krásně vidět i duševní podpora ošetřujících lékařů, kteří pacientům spolu s Gabrielem Marcelem říkají: Ty neumřeš!

Prostřednictvím rozhovorů s pacienty, představiteli vesnic, lékaři a humanitárními pracovníky se ukazuje, jak ve skutečnosti vypadá boj s epidemií, jaké různorodé reakce a předsudky jsou spojeny s nákazou, jaké příběhy odvahy, ale i selhání se tu odehrávají. Štáb díky spolupráci s Lékaři bez hranic přináší unikátní záběry přímo z epicenter nákazy a zaznamenává drtivé důsledky nemoci nejen na jedincích a rodinách, ale na celé společnosti.

Snímek můžete vidět ještě 12., 13. a 15. března kinech Evald, Městské knihovně a Světozoru. 

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!