Jeden svět 2016: café Waldluft aneb integrace v náručí mámy Flory

Jeden svět 2016: café Waldluft aneb integrace v náručí mámy Flory90%

Festivalová sekce Hledání domova v německém snímku Café Waldluft nabízí silný příběh, který může být inspirací pro všechny, kteří pochybují o tom, že konkrétní a účelná pomoc uprchlíkům je možná.

Penzion Café Waldluft, příjemný rodinný podnik v bavorských horách,  se z místa prázdninového odpočinku pro turisty již před časem stal útočištěm lidí vyhnaných válkou ze svých domovů. Žadatelé o azyl ze Sýrie, Sierry Leone či Afghánistánu se díky němu a díky laskavosti  rakouské majitelky, paní Flory, které říkají familiárně „Mama“, zapojují přímo do jeho denního fungování.

Kulturní kontrasty, na které hrdinové dokumentu narážejí skoro na každém kroku, však nejsou nepřekonatelné. Café Waldluft režírované Matthiasem Koßmehlem báječný smysl pro humor a dokáže prvotní tragičnost příběhů zúčastněných, kteří přišli o své příbuzné i o střechu nad hlavou, proměnit v silné svědectví o snaze zapojit se do společnosti a naději, že je to možné. Mezitím, co čekají na dokončení byrokratických koleček svých případů, pomáhají v restauraci penzionu v kuchyni a s obsluhou hostů, učí se jazyk, poznávají místní mentalitu a seznamují se s vesničany.

Místy komická sonda do denního provozu Café Waldluft proložená záběry z bavorských krojovaných pivních festivalů, nespočtem krucifixů a projevy německé přísnosti a preciznosti ukazuje, že právě tyto charakterové vlastnosti našich sousedů spolu s laskavostí a dobrým materiálním zabezpečením umožňují funkční a dlouhodobou pomoc uprchlíkům, která společnosti může po čase přinést také své ovoce.

Snímek uvidíte ještě 11., 12. a 16. března v kinech Atlas, Světozor a Evald. 

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Café Waldluft

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!