„Být, či nebýt?“ „Ne.“ Román Oblomov míří na jeviště Divadla v Dlouhé

„Být, či nebýt?“ „Ne.“ Román Oblomov míří na jeviště Divadla v Dlouhé 

Známé dílo ruského spisovatele Gončarova převede do jevištní podoby pražské Divadlo v Dlouhé, premiéru bude mít ve středu 16. března. V titulní roli Oblomova, prototypu zbytečného člověka, se představí Michal Isteník z Městského divadla Brno.

Na proslulou hamletovskou otázku v románu Oblomov stejnojmenný hlavní hrdina odpovídá záporně, odmítá se totiž stát dospělým. Děsí ho představa, že by v životě musel čelit sobectví a přetvářce, raději se uzavírá ve svém domě a dokonce mnohdy ani nevstane z postele.

Ztvárnění náročné postavy velmi infantilního Oblomova se zhostil držitel Ceny Thálie (za roli Čičikova v Mrtvých duších) a absolvent JAMU Michal Isteník. „Byl jsem uchvácen – stejně jako předtím u Gogola – tím, jak moderně je to napsané.

I když jsou v textu samozřejmě archaismy a některé vztahové věci dnes už těžko chápeme, protože doba je mnohem otevřenější. Hrozně mě překvapilo, že to zdaleka není tak jednoznačné, jak jsem si myslel, s Oblomovovou leností a nepoužitelností,“ prozradil.

Do dalších rolí jsou obsazeni Tomáš Turek (Zachar), Jan Meduna (Štolc), Jan Vondráček (Tarant’jev), Veronika Lazorčáková (Olga) a šestici herců uzavírá Eva Hacurová (Agafja). Režie se ujala Hana Burešová, která v minulosti třikrát obdržela Cenu Alfréda Radoka. Hru o ruském zaháleči chystá také Divadlo Na zábradlí pod názvem O jako Oblomov, již uvede 10. června

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo v Dlouhé nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!