Kobry a užovky nedaly konkurenci šanci. Z Českého lva si odnesly sedm cen

Kobry a užovky nedaly konkurenci šanci. Z Českého lva si odnesly sedm cen 

Česká filmová a televizní akademie po roce opět ocenila nejlepší české televizní tvůrce. Již 23. ročník Českého lva patřil snímku Kobry a užovky, který ovládl všechny hlavní kategorie. V závěsu skončily filmy Ztraceni v Mnichově a Sedmero krkavců.

Film Kobry a užovky si ze slavnostního večera, který proběhl v sobotu 5. března v pražském Rudolfinu, odnesl hned sedm ocenění. Stal se nejlepším filmem s nejlepší režií a kamerou. Získal také Cenu filmových fanoušků a na své si přišli také herečtí protagonisté. Matěj Hádek přebral ocenění za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a jeho bratr Kryštof Hádek se stal nejlepším hercem v roli vedlejší.  Za vedlejší roli si odnesla lva také herečka Lucie Žáčková.

Letos byly poprvé v rámci Českých lvů oceněny také televizní počiny. Nejlepším televizním filmem byl vyhlášen projekt Americké dopisy vyprávějící o skladateli Antonínu Dvořákovi. Nejlepším dokumentárním televizním snímkem se stala Filmová lázeň, která divákům přináší pohled na bohatou historii Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. S prázdnou neodešel ani šestidílný thriller z produkce HBO Mamon, který získal cenu za Nejlepší dramatický televizní seriál.

Hudební a zvukovou kategorii obsadil komediální snímek Schmitke odehrávající se v současném Německu a Česku. Tvůrci z obou zmiňovaných zemí při jeho tvorbě spojili své síly. Lva za zvuk si tak odnesl Christoph Chevallerie a za nejlepší hudbu Johannes Repka. Nejlepší masky a kostýmy pak podle České filmové a televizní akademie ukázala pohádka Sedmero krkavců. Její tvůrci si odnesli také ocenění za Nejlepší filmovou scénografii.

O jeden z mála vtipných momentů se během vyhlašování vítězů postarali tvůrci Kanceláře Blaník v čele s hercem Markem Danielem, kteří si odnesli cenu za Mimořádný počin v oblasti audiovize. Jejich poděkování mířilo nejen ke spolupracovníkům a rodinám, ale také k českým politikům, kteří jsou pro jejich satiru nepostradatelnou inspirací. Marek Daniel navíc svoji cenu krátce po děkovné řeči rozbil.

Foto: Falcon

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!