Filmový duben: Mauglí, legendární skokan i návrat poetického Štěpánka

Filmový duben: Mauglí, legendární skokan i návrat poetického Štěpánka 

S aprílovým počasím se do českých kin chystá i řada zajímavých filmových premiér. Vybíráme pro vás očekávané tituly, které na začátku jara nelze opominout.

Filmová pokračování, legenda olympijského sportu nebo adaptace slavného románu Rudyarda Kiplinga. Duben si po komiksovém souboji Batmana se Supermanem trochu oddechne od velkorozpočtových blockbusterů a představí (finančně) skromnější snímky. Mezi nimi najdete distribuční ozvěny Febiofestu, oscarového vítěze i dvojnásobný titul pro Lenku Vlasákovou s Davidem Matáskem.

Zatímco pražský Febiofest už se ohlíží po ročníku 2017 (a ročník 2016 v regionech dobíhá ve festivalových Ozvěnách), dostávají se do distribuce snímky vysílané v exkluzivních předpremiérách. Hned 7.4. dorazí do kin vítěz oscarového klání, novinářské drama Spotlight (recenze zde). Držitel sošky pro film roku odhaluje skandál zneužívání dětí katolickou církví. V hlavních rolích se objeví Michael Keaton, Mark Ruffalo nebo Rachel McAdams.

Mezi vrcholy Febiofestu patřily i filmy Carol (21.4.) a Kolonie (14.4.) Cate Blanchett a Rooney Mara excelují v příběhu o hluboké, ač nepřijatelné lásce napříč společenskými vrstvami. Kolonii přivezl na filmový festival sám herec Daniel Brühl. Historický thriller přibližuje osud Daniela a Leny (Emma Watson) v chilské kolonii Dignidad za Pinochetova režimu.

Začátek jara je rovněž ve znamení sequelů. Další díly přinesou snímky Moje tlustá řecká svatba (7.4.), Bella a Sebastián (28.4.) nebo Lovec v Zimní válce tentokrát bez Sněhurky (21.4.). Z USA do Londýna se přesune i Mike Banning (Gerard Butler) v pokračování Pádu Bílého domu s příznačným názvem Pád Londýna (7.4.).

Tuzemskému divákovi nejmilejší pokračování obstarají Básníci v režii Dušana Kleina. V šestém pokračování Jak básníci čekají na zázrak uvidíme lékaře Štěpána Šafránka i jeho přítele Kendyho v dalších životních peripetiích. Zda bude postava Pavla Kříže nadále psát básně i zkraje padesátky uvidí fanoušci filmové poetiky 14.4.

Společně s Básníky do kin vstupuje velký sen malého závodníka. Orel Eddie je snímek inspirovaný skutečným příběhem skokana na lyžích Michaela Edwardse (Taron Egerton). Ten je odhodlán reprezentovat Velkou Británii na Zimních olympijských hrách. Pod vedením vskutku netradičního kouče Bronsona Pearyho (Hugh Jackman) vstoupí navždy do dějin zimního sportu.

Tuzemskou tvorbu budou v kinech reprezentovat také snímky Nikdy nejsme sami a Jak se zbavit nevěsty. Především pak ale dvojice David Matásek a Lenka Vlasáková. Prvně jmenovaný si mimo básníkového Kendyho zahraje právě po boku Vlasákové v romantické komedii Jak se zbavit nevěsty. Potrhlé dílo o výzvě v podobě destrukce nepohodlné veselky má premiéru 28.4.

O tři týdny dříve se Vlasáková představí společně s Karlem Rodenem v dramatu Nikdy nejsme sami. Příběh o současné době a lidech, kteří jsou obětmi i strůjci svých běsů, získal diváckou cenu na filmovém festivalu Berlinale.

Nakonec přidáváme třešničku na dortu v podobě adaptace slavné Knihy džunglí. Mauglího příběh je v originálním znění vyzdoben skutečně hvězdným obsazením. V českých kinech bude ale zřejmě převažovat verze dabovaná (a to i v kině IMAX). Jak se Jon Favreau popral s digitalizací zvířecích hrdinů uvidí diváci 21.4.

Příznivce filmových festivalů zveme mimo jiné na Finále Plzeň, které se uskuteční 15. – 21. dubna 2016 v Plzni. Příjemný filmový duben a dejte nám vědět, který film vás v jarní nabídce zaujal!

Kompletní přehled premiér:

7.4.2016 - Moje tlustá řecká svatba 2, Nikdy nejsme sami, Pád Londýna, Spotlight, Ulice Cloverfield 10, Vojtěch
14.4.2016 - Jak básnící čekají na zázrak, James White, Kolonie, Orel Eddie, Pasolini, Pátá vlna, Příběh lesa, V paprscích slunce, Zlo nikdy nespí 
21.4.2016 -  Carol, Hardcore Henry, Hlavu vzhůru!, Kniha džunglí, Lovec: Zimní válka, Vzpomeň si
28.4.2016 - Ani ve snu!, Bella a Sebastian: Dobrodružství pokračuje, Boj, Jak se zbavit nevěsty, Menandros & Thais, Ptáci a lidé

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!