Chuck Palahniuk stvořil v Klubu rváčů umělecké dílo o velké krizi maskulinity, násilí a lásce

Chuck Palahniuk stvořil v Klubu rváčů umělecké dílo o velké krizi maskulinity, násilí a lásce90%

Tato kniha se jednoznačně zapíše mezi stěžejní díla naší doby, tedy z pohledu Chucka doby konzumismu. Je plná násilí, ale primárně o násilí není. Je to jakási alegorie úniku ze všech krizí našeho života. V tomto případě hlavně krize maskulinity.

Všudy přítomné motivy hledání Boha a otce, plýtvání životem ve zbytečných zaměstnáních v prosklených výškových budovách, ekologie, humus jsi a v humus se obrátíš (analogie na biblické prach jsi a v prach se obrátíš, ovšem řečeno s větším naturalismem), kritika stálého růstu a sebezdokonalování za cenu zapření sebe sama. To vše v pečlivě namíchaném temném koktejlu zajistí čtenáři prvotřídní depresi. A nezachrání to ani další autorovo poselství, že láska nakonec (s hodně a hodně odřenýma ušima) vždy zvítězí, ať je jakkoliv divná!

Tyler říká, že já mám do pádu až na dno ještě moc daleko. A jestli nepadnu až tam, nebudu spasen. Ježíš to dokázal, s tím svým ukřižováním a tak. Neměl bych se jenom vzdát peněz a majetku a znalostí. Tohle není jenom víkendový únik. Měl bych utéct před sebezdokonalováním, měl bych utíkat ke katastrofě. Prostě to už nemůžu hrát na jistotu. Tohle není seminář.

Palahniuk ve svých knihách obecně nechává zvítězit kritiku dnešní doby nad příběhem a v podstatě je velice těžké rozeznat, co je realita a co výplod psychicky narušeného jedince, který už prostě není schopný nést tíži naší konzumní společnosti. Právě v tomto namixování je krása jeho brilantního literárního díla. Je to další kniha, kterou prostě musíte v životě přečíst. Je nadčasová, nezná hranic států, musí oslovit každého, kdo v životě pochybuje a snaží se vymanit z role tupé konzumní ovce.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!