Islámský stát: pohled do zákulisí nejhrůznější organizace dnešní doby

Islámský stát: pohled do zákulisí nejhrůznější organizace dnešní doby70%

Kniha Michaela Weisse a Hassana Hassana rozebírá a popisuje vzestup jedné z nejobávanějších „organizací“ dnešní doby. Média neustále řeší, jak moc velkou je Islámský stát v Iráku a Sýrii (ISIS) hrozbou, díky knize Islámský stát: uvnitř armády teroru budete schopni vytvořit si dosti ucelený názor na tuto skupinu.

Michael Weiss je zkušeným novinářem a Hassan Hassan zase syrským analytikem. Oba se dlouhodobě zabývají problémy Blízkého východu. Sami se nacházejí v epicentru konfliktů a mohou tak poskytnout mnoho nezprostředkovaných informací a zkušeností. Jedná se o první opravdový výklad a popis historie i současnosti organizace, která se stává největší hrozbou dnešní doby. Autoři se v knize snaží zjistit, proč tomu tak je.

"I když se to většina z nich snažila svým blízkým rozmluvit, „vymývání mozků“ Islámského státu bylo silnější."

Média přinášejí veškeré informace pouze jednostranně, autoři knihy se však na ISIS koukají z více pohledů. Při čtení se tak setkáte s bývalými i současnými členy této džihádistické skupiny, kteří popisují fungování ISIS nebo třeba jejich důvod pro vstup/odchod z organizace. Je skoro neuvěřitelné, že v 21. století, kdy už jsme zažili mnohé katastrofy, se dokáže minulost opakovat a je tady zase někdo, kdo vymývá mozky lidem a začíná už od těch nejmladších, tedy školáků.

Autoři popisují, jak se z povstalecké skupiny, která byla skoro poražena, vyvinuli násilní extrémisté, kteří neohrožují jen své pole působení, ale začínají být problémem pro celý svět. Z toho se až tají dech a mrazí na zádech, když čtete o tom, jak je ISIS více než organizace. Je to stát s vlastními doktory, právníky, dokonce i novináři. Jejich armáda tvořena dobrovolníky, kteří jsou oběťmi jejich propagandy a věří, že vše co dělají, je součástí jejich víry. V knize se objevuje svědectví několika rodinných příslušníků členů ISIS, kteří mluví o tom, jak se jejich blízký člověk změnil. I když se to většina z nich snažila svým blízkým rozmluvit, „vymývání mozků“ Islámského státu bylo silnější.

Kniha je spíše studií a popisem historie, vzniku a působení Islámského státu na Blízkém východě, než nějakým srdcervoucím příběhem, i když některé informace, např. o znásilňování žen, vám jistě pohnou srdem i žaludkem. Podle toho také vypadá forma knihy. Obsahuje mnoho složitých jmen a názvů, které jsou pro českého čtenáře velmi nesrozumitelné a mohou tak znesnadnit čtení.

"Kniha názorně vysvětluje, o co se ISIS pokouší a proč je takovou hrozbou pro svět."

Objevuje se také velký počet termínů, což působí značné problémy zejména nezasvěceným čtenářům. Na druhou stranu je však kniha opravdu hodně informačně nasycena a tak můžeme s pravdivostí tvrdit, že se jedná o první komplexní studii o ISIS, která přináší podrobné informace o klíčových osobách organizace, svědectví několika stran a taky popis důležitý událostí, respektive nejhrůznějších činů, kterých se organizace ve své historii dopouštěla. Kniha názorně vysvětluje, o co se ISIS pokouší a proč je takovou hrozbou pro svět. Na základě nejrůznějších interview se dozvídáme, kde se zrodili, jak získávali podporu a finance.

Autoři se k problému staví objektivně, nepředkládají své názory, ty už si čtenáři musí vytvořit sami na základě přečtených informací. U mě je to jasné, knihu jsem dočítala se strachem na srdci a zároveň s údivem, jak je možné, že mohlo něco takového vzniknout. Strach byl spojen s tím, že bude velmi těžké tuto organizaci porazit, jelikož nikdo nikdy nemůže odhadnout, kolik členů ISIS má, kolik spolupracovníků nebo třeba jen dobrovolníků, kteří se sami od sebe přihlásí na pozici sebevražedného atentátníka. Navíc problém je zakořeněný hluboko v lidských myslích, a to té nejnižší vrstvy ISIS. Největšími hrozbami nejsou vysoce postavení velitelé, ale obyčejní lidé, kteří ISIS propadli, dali ji své srdce i duši a uvěřili žvástům o čistotě Islámu a nepravdivým výkladům Koránu.  

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Islámský stát: pohled do zákulisí nejhrůznější organizace dnešní dobyukázka z knihy ukázka z knihy
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!