Pusinka: světový bestseller o nešťastném manželství a vyměněných novorozencích

Pusinka: světový bestseller o nešťastném manželství a vyměněných novorozencích60%

Dokážete si představit, že se od své novorozené holčičky jen na chvilku vzdálíte, a pak se vrátíte k postýlce, ve které leží úplně jiné miminko, než je to vaše? Právě o tom je nová kniha spisovatelky Sophie Hannah, která vypráví nejen příběh zmizelého dítěte, ale poskytuje náhled do soukromí jedné podivínské rodiny.

Hlavní hrdinka Alice si jen na chvíli odskočila od své dvoutýdenní dcerky Florence. Když se vrátila domů, zjistila, že v postýlce leží úplně jiné dítě, než bylo to, které před chvilkou opustila. Alice začíná prožívat noční můru. Tu ještě zhoršuje fakt, že jí vůbec nikdo nevěří. Její manžel s ní přestává komunikovat a postupem času začíná Alici i doslova šikanovat, když jí nutí ponořit se do vany s ledovou vodou nebo jíst z misky na zemi.

Alici nikdo nebere vážně, všichni si myslí, že její vyšinutí způsobil náročný mnohahodinový porod a poporodní deprese. Jedinou útěchu najde u policisty Simona, který podlehne jejímu kouzlu a je ochoten uvěřit na první pohled podivným tvrzení. Po několika dalších dnech Alice i s miminkem, kterému začne říkat Pusinka, zmizí. Rozjíždí se velké pátrání, při kterém začínají vyplouvat na povrch záhadné události, na jejichž základě dojde i k opětovnému projednávání staršího případu vraždy.

Kniha probíhá ve dvou časových rovinách. První z nich vypráví přímo Alice, která zasvěcuje čtenáře do událostí, které nastaly po výměně její dcerky. Vypráví o bezmoci, o manželovi Davidovi, který jí nevěří a začal jí ubližovat, i o jeho matce Vivienne, v níž viděla Alice největší naději. Druhá část se zaměřuje na policejní dvojici Simona a Charlie, kteří společně případ zmizelého dítěte a Alice vyšetřují. Právě ty části knihy, které pojednávají o policejním vyšetřování, jsou její největší slabinou. Zatímco vyprávění Alice má spád, Simon s Charlie jsou jen „nezbytným zlem“, které příběh spíše jen zbytečně protahuje.

Pokud hledáte knihu s překvapivým koncem, Pusinka vás rozhodně nepotěší. Již po pár stránkách musí být totiž bystrému čtenáři jasné, jak to celé skončí a kdo za tím vlastně stojí. Navíc jsou některé okolnosti i v rozporu s tím, co bylo řečeno dříve, což zkomplikoval autorce především fakt, že část knihy byla psána v ich formě.

I přes zmíněné výtky nabízí kniha skutečně originální téma. Některé pasáže jsou neuvěřitelné a čtenáře jistě nenechají chladnými. Škoda zbytečně zdlouhavého podání příběhu a také nemastné – neslané hlavní hrdinky, která si příliš sympatií v průběhu knihy nezíská. Rozdělení příběhu do dvou časových rovin navíc neumožňuje čtenáři pořádné vtažení do děje.

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!