Román Nezapomenutelná cesta vás naučí být lepším člověkem

Román Nezapomenutelná cesta vás naučí být lepším člověkem 

Nezapomenutelná cesta od Nicholase Sparkse z roku 1999 se stala legendou. Příběh dvou mladých lidí, jimž není souzeno zůstat spolu, se dokonce stal předlohou režisérovi Adamu Shankmanovi k natočení filmu Dlouhá cesta. Tento světový bestseller se tak vydavatelství Euromedia rozhodlo vydat znovu, tentokrát s novou obálkou!

„Šla bych moc ráda,“ řekla konečně. „Za jedné podmínky.“
Uklidnil jsem se a doufal jsem, že to nebude nic
příliš hrozného.
„Ano?“
„Musíš mi slíbit, že se do mě nezamiluješ.“
Podle toho, jak se smála, jsem věděl, že žertuje. Vydechl jsem úlevou. Musel jsem připustit, že Jamie měla někdy docela dobrý smysl pro humor.
Usmál jsem se a slíbil jsem jí to.

Nádherný příběh o lásce, ale také o velké bolesti, který vypráví retrospektivně jeden z hlavních hrdinů. Jamie Sullivanová a Landon Carter se znají jen od vidění, téměř nic o sobě neví. Ona je tichá, nenápadná dcera místního duchovního, on lamač dívčích srdcí. Náhoda je však svede dohromady a mladí středoškoláci spolu začnou trávit stále více a více času. Landon ale netuší, že Jamie před ním skrývá tajemství, které mu zlomí srdce.

„Jak jsem měl tu čest poznat, život nikdy není spravedlivý. Pokud nás ve škole něco učí, měli by nás učit právě tohle.“

Sedmnáctiletý Landon se netěší v městečku Beaufort příliš dobré pověsti – je považovaný za flákače, ze kterého by si nikdo neměl brát příklad. Jeho život se však náhle změní, když potká Jamie Sullivanovou. I když se tomu zpočátku brání, do mladé dívky se zamiluje. Je totiž jiná než ostatní. Všude s sebou nosí Bibli, je laskavá a za každou cenu na všechny milá. A ačkoliv Landon ví, že jejich vztah nemůže skončit jinak než zlomeným srdcem, tráví s Jamie každou volnou chvilku. A právě ona ho naučí být lepším člověkem.

Vzpomínal jsem, jak jsem ji doprovázel domů a jak jsem jí pomohl vyzvednout všechny ty sklenice a piksly naplněné mincemi pro sirotky.

Zároveň s tím, jak mi všechny ty vzpomínky táhly hlavou, jsem náhle přestal dýchat. Podíval jsem se na Jamie, pak nahoru na strop, rozhlédl jsem se po místnosti ve snaze zachovat si klidnou mysl a pak jsem znovu pohlédl na Jamie. Usmívala se na mě a já na ni a jediné, na co jsem v tu chvíli myslel, jak došlo k tomu, že jsem se zamiloval do dívky, jako byla Jamie Sullivenová.

Snad jediné, co by se dalo Nicholasi Sparksovi vyčíst, je zbytečně dlouhý úvod. Dozvídáme se z něj věci, které jsou pro děj zcela nepodstatné. Naopak se autorovi povede vtáhnout vás do děje a budete soucítit s hlavními postavami. Nutno ale podotknout, že film je dle mého názoru v tomto případě daleko lepší než jeho literární předloha.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!