Nevíte, kam v zimě za kulturou? Vyzkoušejte nějakou z 10 únorových divadelních premiér

Nevíte, kam v zimě za kulturou? Vyzkoušejte nějakou z 10 únorových divadelních premiér 

I v novém roce připravují divadla po celé Praze premiérová uvedení nových představení. A únor je na ně obzvlášť bohatý! Pokud si tedy chcete dopřát kulturní zážitky pěkně v teple a pohodlí, máte na výběr z mnoha možností. Vybrali jsme pro vás několik divadelních akcí, ze kterých si jisto jistě vyberete.

1. Láska a informace - 5. února, Nová scéna Národního divadla 

Již 5. února se na Nové scéně Národního divadla uskuteční premiéra inscenace Láska a informace od autorky Caryl Churchillové. Činohra skládající se ze série zdánlivě nesouvisejících obrazů zavede diváky do světa, ve kterém se informace stává bohem i prokletím, ovlivňuje lidské vztahy a může vést k citovému šílenství, depresi a cynismu. V hlavních rolích se představí Pavla Beretová, Filip Kaňkovský, Saša Rašilov a další.

2. Manon Lescaut - 11. února, Národní divadlo

Národním divadle se uskuteční i další únorová premiéra – drama Manon Lescault od slavného básníka Vítězslava Nezvala.  Těšit se můžete na příběh plný nevěrné a přitom oddané lásky, děj plný zvratů a přitažlivého rytířského světa. Na prkna Národního divadla se toto dramatické zpracování dostává vůbec poprvé. V hlavních rolích vystoupí Jana Pidrmanová, Patrik Děrgel, Radúz Mácha či Vladislav Beneš.

3. Mlčení bobříků - 12. února, Divadlo pod Palmovkou

Premiéru netradičního představení Mlčení bobříků uvede 12. února Divadlo pod Palmovkou. Totalitní horor o nástrahách skautingu zrežíroval Jan Frič a návštěvníci se mohou těšit na herecké obsazení ve složení Tomáš Dianiška, Tereza Dočkalová, Jan Hušek a Barbora Kubátová. „Toto je příběh z dávných časů, kdy na Letné stály sochy Bohů a prostý lid se krčil pod jejich krutovládou. Jen několik lidí se jim dokázalo vzepřít a bojovat proti nim. Hra podle skutečné události o neuvěřitelném žertu skrytém v naší historii,“ popisuje představení jeho anotace.

4. Zabiják Joe - 16. února, Divadlo Kalich

Divadlo Kalich neuvádí pouze muzikály, ale také zajímavé a zábavné činohry. Tentokrát si pro návštěvníky připravilo kultovní lovestory Zabiják Joe od jednoho z nejvýznamnějších amerických dramatiků Tracyho Lettse. Hra Zabiják Joe v sobě mísí prvky komedie, sociálního dramatu, tragédie i groteskní parodie. V hlavních rolích vystoupí Igor Chmela, Tatiana Vilhelmová, Marek Taclík, Ivan Lupták a Anna Fialová.

5. Krásné psací stroje! - 19. února, Divadlo Na zábradlí

Režisér Jiří Havelka se připravuje na premiéru hry Krásné psací stroje!, která poprvé spatří světlo světa 19. únoraDivadle Na zábradlí. Hra o literárních českých velikánech (Jan Zábrana, Josef Škvorecký a Bohumil Hrabal) vypráví o jejich boji o existenci v nástrahách šedesátých let a období normalizace. Těšit se můžete na Miloslava Königa, Petra Jeništu, Jakuba Žáčka, Ladislava Hampla a další.

6. Nepřítel lidu - 19. února, Divadlo na Vinohradech  

O další premiéru, která se uskuteční 19. února, se postará pražské Divadlo na Vinohradech. Hru s názvem Nepřítel lidu režíruje František Fröhlich, v hlavních rolích se představí Igor Bareš, Simona Postlerová či Ivan Řezáč. Nepřítel lidu je jedna z nejslavnějších Ibsenových her. Hlavní postavou dramatu je doktor Stockmann, uznávaný lázeňský lékař. Ten jednoho dne zjistí, že léčebná kúra nepřináší úlevu, ale že lidem naopak škodí. Poklidná atmosféra malého městečka je rázem tatam.

7. Svatba pozdního léta - 19. únor, Činoherní klub

A kdyby vám ani jedno z předchozích dvou představení nezaujalo, máme pro vás ještě jednu možnost. V pátek 19. února se totiž v Praze uskuteční ještě další premiéra. Uvede ji Činoherní klub s názvem Svatba pozdního léta (Variace na písmeno G). „V té hře jsou zaznamenány autentické poznání a moudrost jednoho života. Zčásti autobiografický text mnoha poloh a velké výpovědní síly je napsán poetickým, dramaticky účinným jazykem,“ láká divadlo na zbrusu novou inscenaci.

8. Smrt člověka-Veverky - 22. února, Divadlo Komedie

„Podle mě to všechno stojí za hovno, ale vaše hovno, ne moje, protože já neseru." Zběsilá hra Smrt člověka –Veverky  vypráví o teroristické skupině R.A.F., jež stála za krvavými útoky, které na počátku 70. let 20. století doslova ochromily fungování Německé spolkové republiky. Premiéra je naplánována na 22. únoraDivadle Komedie. V hlavních rolích vystoupí Kristýna Leichtová, Jan Hofman, Jiří Racek či Michal Bednář.

9. Laskavé bohyně - 26. února, Divadlo pod Palmovkou

Hra Laskavé bohyně byla vytvořena na základě rozsáhlého románu amerického autora Janathana Littela, jenž poprvé vyšel roku 2006 a stal se velkou literární senzací. Zachycuje fiktivní paměti Maximiliena Aueho, slušného esesáka, který se stal masovým vrahem. Zda se stane trhákem i dramatická adaptace Divadla pod Palmovkou, se uvidí až po 26. únoru, kdy se uskuteční její premiéra. V hlavních rolích se představí Jan Teplý, Ondřej Volejník, Ondřej Veselý a další.

10. Vojcek (Projekt Vojcek) - 26. února, Divadlo D21

Na 26. února si Divadlo D21 připravilo premiéru hry Vojcek (projekt Vojcek). Jedná se o inscenaci světoznámé a vizionářské hry německého básníka Gerge Büchnera. Drama slouží jako zpráva o stavu společnosti. Režie se ujal Jiří Ondra, v hlavních rolích vystoupí Hana Mathauserová, Kristýna Podzimková, Michal Dudek či Petr Pochop

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!