Ztraceni v Mnichově kralovali Cenám české filmové kritiky

Ztraceni v Mnichově kralovali Cenám české filmové kritiky 

Film Petra Zelenky byl oceněn ve všech hlavních nehereckých kategoriích. Dvě ceny si odnesla česko-německá komedie Schmitke.

Po roce se v Divadle Archa znovu rozdaly Ceny české filmové kritiky za nejlepší filmy uplynulé sezóny. Hlavním vítězem se stal originální snímek Ztraceni v Mnichově a především pak jeho tvůrce, režisér a scénárista Petr Zelenka.

Autor skriptu k legendárním Samotářům nebo například seriálové Terapii stanul na pódiu hned dvakrát. Skelnou trofej si odnesl za nejlepší scénář a nejlepší režii netradiční dramatické komedie o peripetiích s velmi živou relikvií z dob Mnichovské dohody. Ztraceni v Mnichově k Zelenkovým cenám přidali ještě vítězství v hlavní kategorii nejlepší film.

"Děkuju lidem, kteří tomu filmu věřili od začátku - ty bych skoro mohl vyjmenovat, protože jich bylo strašně málo. Přesto do toho nakonec šli," neskrýval radost z ceny producent filmu David Ondříček.

Na stříbrné pozici se umístil česko-německý koprodukční film Schmitke. Cenu si odnesla dvojice C. De La Chevallerie, P. Schneider za vydařený zvuk v kategorii nejlepší audiovizuální počin. Skřípění větrných mlýnů potom doplnil režisér Štěpán Altrichter jako objev roku.

Herecké ceny si spravedlivě rozdělily snímky Domácí péče a Kobry a Užovky. Nejlepší ženský výkon podala podle kritiků Alena Mihulová v roli zdravotní sestry ve filmu Slávka Horáka. V mužské kategorii svedli očekávaný souboj bratři Hádkové. Vítězem se stal mladší Kryštof Hádek, i když za něj trofej na pódiu vtipně přebíral starší Matěj.

"Brácha už toho má hodně za tenhle film, tak mi dovolil, abych dnes přišel já - nehledě na to, jak to dopadne," vtipně okomentoval svoje vystoupení poražený bratr a následně omluvil vítěze, který musel ze zdravotních důvodů předávání cen vynechat.

Ocenění za nejlepší dokumentární film si vysloužila Jana Ševčíková. Její snímek Opři žebřík o nebe přibližuje oběti faráře Mariána Kuffy, který ve slovenské vesničce Žakovce denně nabízí pomocnou ruku všem, kteří to potřebují.

Večerem v Divadle Archa vtipně provázela dvojice Vojtěch Kotek a Marie Doležalová. Herečka, blogerka a vítězka taneční soutěže Stardance glosovala úzkoprsost kritiky při výběru nejlepších hereček, zatímco herec a novopečený režisér se nebál shodit i svůj loňský debut Padesátka, který u kritiků příliš superlativů nepobral.

O Cenách české filmové kritiky každoročně rozhodují svým hlasováním nestranní filmoví novináři.

Ceny české filmové kritiky 2015 - Výsledky

NEJLEPŠÍ FILM
ZTRACENI V MNICHOVĚ – DAVID ONDŘÍČEK

NEJLEPŠÍ DOKUMENT
OPŘI ŽEBŘÍK O NEBE – JANA ŠEVČÍKOVÁ

NEJLEPŠÍ REŽIE
ZTRACENI V MNICHOVĚ – PETR ZELENKA

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
ZTRACENI V MNICHOVĚ – PETR ZELENKA

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON 
DOMÁCÍ PÉČE – ALENA MIHULOVÁ

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON 
KOBRY A UŽOVKY – KRYŠTOF HÁDEK

CENA RWE PRO OBJEV ROKU
ŠTĚPÁN ALTRICHTER

AUDIOVIZUÁLNÍ POČIN
SCHMITKE (ZVUK) – C. DE LA CHEVALLERIE, P. SCHNEIDER

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!