Revenant: DiCaprio se v krvi a potu plazí pro vytouženého Oscara

Revenant: DiCaprio se v krvi a potu plazí pro vytouženého Oscara80%

Zlatým glóbem oceněné drama naplnilo očekávání i ambice. Iñárritově výpravné podívané tak snad chybí jen menší míra předvídatelnosti.

Co žere Gilberta Grapea, Letec, Krvavý diamand a Vlk z Wall Street. Plejáda filmů, za které byl Leonardo DiCaprio nominován na Oscara, se může dočkat svého nejúspěšnějšího pokračovatele (nominace na Oscary). Revenant: Zmrtvýchvstání je nesmírně náročnou snahou o přežití, bojem o holý život pod tíhou nenaplněné pomsty. Zároveň symbolicky poklepává na ramena členů oscarové Akademie s připomínkou, že nadešel věk Lea.

Lovce Hugha Glasse (Leonardo DiCaprio) přepadne na lovu kožešin v hustých lesích kmen nepřátelských indiánů. Spolu se svým synem a hrstkou spřátelených bojovníků útok přežijí a nezmapovanou divočinou amerického západu putují strastiplnou cestou domů. Hugha ale při úprku stihne další rána osudu, když na něj zaútočí zuřivý medvěd grizzly. Střet s divokým zvířetem sice přežije, ale je zanechán v drsné přírodě pouze se svým synem a dvěma druhy, kteří mají zajistit jeho ctnostný odchod ze světa. Hugh má ale tuhý kořínek a umírání není tak rychlé, jak by si jeho promzrlá společnost přála. Proto se jeden z nich rozhodne skon zkušeného trappera urychlit.

Po loňském Birdmanovi se Iñárritu znovu ukázal jako prvotřídní filmař. Celých 156 minut snímek působí velmi realisticky a tuhou zimu a nemilosrdné podmínky si mohou živě představit i diváci v kině. Kamera je opět velmi zajímavě pojata. Stejně jako v Birdmanovi, ani v Revenantovi nechybí dlouhé sekvence beze střihu, které jsou pečlivě zrealizovány a místo mírně očekáváného chaosu přinášejí oživení a dynamiku záběrů. 

Celý příběh pochopitelně stojí na oscarovém výkonu DiCapria, který bude letos svádět souboj snad jen s Eddiem Redmaynem (Dánská dívka přichází do českých kin 4. února). Byla to však prohraná bitva s medvědem, která odstartovala velkou hereckou jízdu postavenou na utrpení v mimice, fyzickém výkonu při odolávání smrti a v neposlední řadě umu hrát minuty bez jakéhokoliv slova ve scénáři. DiCaprio si společně s celým štábem při natáčení sáhl na dno a na snímku je to znát. Je to poctivě odvedená práce hodna mnoha ocenění.

V opozici se superlativy je tak jen několik drobností. Skvělé atmosféře a surovosti filmu od mexického držitele Oscara nesluší přílišná předvídatelnost. Jednoduchý příběh o pomstě ženoucí hrdinu na hranici svých možností už tu byl nesčetněkrát. K tomu se přidává určitá jednotvárnost - přeci jen sledujeme film, jehož základ tvoří hodiny se plazící umírající Hugh. A i když vedlejší herci (Tom Hardy, Domhnall Gleeson i překvapivě dobré obsazení Will Poulter) jsou výbornými přídavky, běžnému divákovi může scházet větší rozmanitost.

Leonardo si ale pravděpodobně pro sošku letos dojde. Spolu s ním má šanci na pódium vystoupat i Tom Hardy, který v roli záporného charakteru tvoří s DiCapriem skvělou dvojici. A pokud po neúspěšném vlkovi nepomůže Jacku Dawsonovi ani medvěd, jeho nadšení pro tvorbu zajímavých projektů může jít ke dnu stejně tak rychle jako slavný parník.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: REVENANT Zmrtvýchvstání

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Revenant: DiCaprio se v krvi a potu plazí pro vytouženého OscaraRevenant: DiCaprio se v krvi a potu plazí pro vytouženého OscaraRevenant: DiCaprio se v krvi a potu plazí pro vytouženého Oscara
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!