11. ročník Festivalu krátkých filmů Praha začíná již za týden

11. ročník Festivalu krátkých filmů Praha začíná již za týden  

Slavnostní zahájení Festivalu krátkých filmů Praha se uskuteční již 20. ledna v kině Světozor, kde bude celý festival také probíhat. Návštěvníci se mohou těšit na pět dní plných krátkometrážních filmových lahůdek nejrůznějších žánrů. A jaký bude jedenáctý ročník této filmové akce?

Festival krátkých filmů se letos nebojácně pustí do věcí sexu, představí dánskou filmovou laboratoř či zavítá do světů budoucnosti. Vyzná úctu a lásku osmdesátkovým akčňákům a poctu kameramanovi Christopherovi Doyleovi. Nabídne netradiční lovestory z Pobaltí a především patnáct filmů v mezinárodní soutěži.

„Mezinárodní soutěž čítá patnáct filmů ze třinácti zemí světa. Každý z nich se pouští do úplně jiného tématu, volí jiný žánr a hledá svoji vlastní poetiku. Rozmanitost jejich stylů vyprávění i témat dobře ilustruje, v čem mohou být krátké filmy pro filmaře i diváky jedinečné,“ láká na soutěžní snímky Karel Spěšný, umělecký ředitel Festivalu krátkých filmů Praha. Divákům slibuje různorodé zážitky během jediného programu, v rámci něhož se potkávají dramatické filmy s komediemi i drsnějšími formami vyprávění.

Jedenáctý ročník festivalu proběhne od 20. do 24. ledna v kině Světozor. Nově se ale letos představí také v desítkách českých, moravských a slovenských kin, ve kterých uvede program sekcí Best of Brutal Relax Show a Pragueshorts dětem. Festival organizuje Film Servis Festival Karlovy Vary, který stojí i za Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary.

Mezi programovými sekcemi ani letos nebude chybět divácky oblíbená Brutal Relax Show s extrémními tituly. „Opravdovou extrémní lahůdkou je film Splintertime o kapele duchů dřímajících v sanitce. Autor filmu Rosto patří mezi nejextravagantnější animátory současnosti,“ láká návštěvníky hlavní dramaturgyně festivalu Radka Weiserová. V rámci sekce Let’s talk about sex pak zjistíte pár věcí, které byste se možná rádi dozvěděli o sexu.

Část programu vzdá hold dílu kameramana Christophera Doylea. Těšit se můžete na tři krátké filmy, na nichž se podílel jako kameraman, a na dva, které režíroval. Nahlédnout do pobaltské kinematografie vás pak nechá sekce Fokus Pobaltí a vize budoucnosti nabídne programová část Svět zítřka. V rámci sekce s netradičním názvem CPH:LAB se pak představí čtveřice nejúspěšnějších filmů dánské filmové „laboratoře“. A chybět nebudou ani snímky pro nejmenší diváky. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!