Sázka na nejistotu: tragikomický příběh o lidské vychytralosti i hlouposti

Sázka na nejistotu: tragikomický příběh o lidské vychytralosti i hlouposti90%

Subprime hypotéky, tranše nebo CDO. Že vám uvedené pojmy moc neříkají? Nejste-li zrovna veterán z Wall Street, pak nebudete jediní, pro koho jsou tyhle termíny záhadou. Netřeba být ale žádný finanční analytik, pokud si občas rádi zajdete do kina, Adam McKay vám všechno (nebo skoro všechno) vysvětlí ve svém novém filmu, a to docela originálním způsobem!

Jednadvacáté století je stále ve svých začátcích, přesto již za sebou máme několik událostí světového rázu, ve kterých sehrála klíčovou roli právě USA: většina z nás si vybaví minimálně osudové události z 11. září 2001, co bylo ale jejich dalším „temným“ milníkem? Další září, jenom o pár let později. Vracíme se zpět do roku 2008. Pokud zrovna bydlíte v Americe, pak máte možná štěstí. Je vaším snem vila na pobřeží nebo snad rezidence v místní luxusní čtvrti? Žádný problém! Stačilo si vzít hypotéku, kterou tehdy dostal opravdu každý (bez ohledu na to, zda ji bude schopný splácet nebo ne). To totiž málokoho zajímalo – snad až na pár „outsiderů“, o kterých vypráví právě Sázka na nejistotu.

Michael Burry (Christian Bale), Ben Rickert (Brad Pitt) nebo třeba Mark Baum (Steve Carell) jsou si zdánlivě nepodobní; od jednookého metalisty, přes paranoika v „důchodu“ po sebevědomého neurvalce, minimálně jedno však mají společné: uvědomili si, že takhle trh donekonečna fungovat nemůže. Že s dalšími „bezstarostnými“ půjčkami nakonec musí nevyhnutelně dojít ke kolapsu. A rozhodli se na tom pořádně vydělat.

O tragédii s humorem

Do nedávna možná nepříliš výrazný Adam McKay natočil svůj nejnovější snímek podle knižní předlohy Michaela Lewise, a stejně jako on pojal zpracování poněkud netradičně; totiž jako komedii o něčem, co ve skutečnosti moc zábava není (teda pokud na tom zrovna nevyděláte těžké prachy). Velmi poutavým způsobem nám tak přibližuje (částečné) pozadí finanční krize, která nakonec stála práci i přístřeší miliony lidí. To sice rozhodně není k smíchu, při pohledu na brilantně zpracovaný příběh se však aspoň občasnému úsměvu neubráníte. McKay geniálně kombinuje prvky komična s napětím, a tak se nemusíte bát toho, že by to byla nuda, protože už vlastně „víte“, jak to dopadne.

Pokud by vám naopak občas hlavu mátl finančnický žargon, nemusíte se bát, vysvětlí vám jej totiž samotní herci (jako třeba Selena Gomez, která pro dokonce jednou namísto pódia zamířila do kasina). Naopak v podobě outsiderů (a částečně snad i psychopatů) se vám představí hlavní postavy, ale v tomhle byznysu to asi jinak nejde. Zatímco filmové postavy investují s rizikem, tvůrci u nich tentokrát vsadili na jistotu. Výsledkem je tak perfektní herecký výběr, ve kterém je těžké říci, kdo z obsazených zahrál svou roli lépe.

Fikce versus skutečnost

Kromě Michaela Burryho byla většina jmen ve filmu pozměněna, takže podle nich skutečné aktéry z Wall Street nenajdete. Někteří z nich byli nicméně s herci v kontaktu a radili jim při natáčení některých scén (kdo by jim nakonec poradil lépe?). Film také nepopisuje všechny skutečnosti, které by byly k pochopení tehdejší situace potřebné (což je asi pochopitelné, ale zájemce je možné odkázat např. na podnětný dokument s názvem Inside Job z roku 2010). Pro teď si ale určitě vystačíte s McKayovým snímkem (na který se možná pro lepší pochopení budete chtít kouknout po čase znovu).

Ačkoli je Sázka na nejistotu skvělý film, u kterého se určitě nudit nebudete, vybídne vás také k dalšímu zamyšlení: jak nelítostný je současný (nejen finanční) svět, ve kterém se dá někdy rychle vydělat, ale ještě rychleji ztratit. I proto je lepší promýšlet některé věci dvakrát, protože kdo to nakonec odnese, ať už se jedná o tajuplné machinace nebo případné nahrazování způsobených škod? Uhádnete určitě sami. I na to snímek poukazuje (což určitě není na škodu, mnohé z nás třeba přiměje více se zajímat o světové dění, protože případným důsledkům se dnes už málokdy vyhneme). O tom ale někdy jindy. Co se týče Sázky na nejistotu, určitě má (po všech stránkách) co nabídnout a za zhlédnutí rozhodně stojí!

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Sázka na nejistotu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!