Místa, která vás děsí: zajímavá kniha o depresích a strachu

Místa, která vás děsí: zajímavá kniha o depresích a strachu 

Trpíte depresí, úzkostmi, strachem nebo obavami o svou budoucnost? Pema Chödrön napsala velmi zajímavě pojatou knihu právě na toto téma. Učí svůj strach identifikovat, pak najít odvahu mu čelit a na této složité cestě ven z vlastní ulity podává pomocnou ruku a ukazuje neustále dokola, tady je něco hezkého, dívej… a tady taky!

Je velmi těžké najít motivaci a hlavně posléze dost síly, energie a odhodlání na vyčerpávající boj se strachem.

Díky této knize lze pochopit, proč je strach vždy silnejším soupeřem v našem činění, proč ho zažíváme. V podstatě je to proto, že je nám přirozenější  než radování se. Jsme s ním od samého narození v těsném kontaktu.

Míst, která vás děsí si vezmou své jak zarytí praktici, tak ti, kdož mají rádi spíše vzletnější psaní. Autorka je totiž buddhistická mniška, která se kromě řádového života a předávání buddhistického učení věnuje také publikaci knih. Mezi nejznámější u nás patří kniha Jak meditovat nebo Začni tam, kde jsi. Oba jsou to tituly, které se zabývají jednou součástí lidské psychiky a rozebírají ji do nejmenších detailů. Všechno je navíc prodchnuto poetikou buddhismu. Schválně píšu poetikou, protože je to směr, který není v našich končinách ještě příliš rozšířený a tak či ona, je poněkud exotický. O to zajímavější. Aplikovat buddhismus do obyčejného života vůbec není nic lehkého.

Ba někdy je to dokonce nemožné, protože množství rušivých elementů kolem je prostě příliš mnoho. Někdy jsou to chvíle, kapitoly, odstavce, které jsou příliš duchovní, a mohou zdánlivě rušit celé čtení, ale když jsem se ke knize vracela, zjišťovala jsem, že s pochopením celé problematiky, vidím jinak i tyto v první chvíli nepřehledné části.

Přesto lze tuto knihu považovat za nejlepší z těch, které zatím pro české čtenáře napsala. Vypráví velmi sugestivním způsobem o našich prvotních straších. Přirovnává k situacím, které jsou snadno pochopitelné. Často třeba setrváváme ve staré situaci a bojíme se změn.

Dopadáme jako přerostlá mláďata v hnízdě, do kterého už rodiče nepřiletí, aby nám přinesli krmení. Nezbude než umřít v hnízdě, nebo roztáhnout křídla a risknout první let do světa.

O autorce:

Pema Chödrön je buddhistická mniška a jedna z předních žákyní Chögyama Trungpy Rinpočeho, jednoho z nejvlivnějších buddhistických učitelů 20. století. Po studiu na vysoké škole pracovala jako učitelka v Novém Mexiku a Kalifornii. V té době se seznámila s buddhismem. Má dvě děti a tři vnoučata.

V pětatřiceti letech potkala při cestě do francouzských Alp lámu Chime Rinpočeho, u kterého pak po několik let studovala. V roce 1974 se stala novickou a o sedm let později byla na žádost 16. karmapy Rangdžunga Rigpäy Dordžeho jako první Američanka v historii vysvěcena na buddhistickou mnišku.  Dnes působí jako představená a učitelka v klášteře Gampo Abbey na ostrově Cape Breton v kanadské provincii Nova Scotia, prvním tibetském klášteře určeném pro obyvatele Západu. Snaží se o další rozšíření řádové tradice v Severní Americe a pokračuje v sdílení myšlenek a učení buddhismu všech škol.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Místa, která vás děsí: zajímavá kniha o depresích a strachuMísta, která vás děsí: zajímavá kniha o depresích a strachu
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!