Star Wars znovu triumfují u diváků napříč generacemi

Star Wars znovu triumfují u diváků napříč generacemi90%

Sedmá epizoda legendární filmové série vrací světelným mečům dávný lesk. V režii J.J. Abramse probouzí Star Wars nejen sílu, ale i pravé emoce a nostalgii za zvuku hučících X-Wingů a střílejících blasterů.

 

Přes třicet let uběhlo od chvíle, kdy se diváci rozloučili s hrdiny původní Star Wars trilogie. Luke Skywalker, Han Solo i princezna Leia dosáhli vytouženého míru a rovnováhy v celé galaxii. Na přelomu nového milénia se celý příběh zdánlivě uzavřel. Cesta malého Anakina, který propadl temné straně síly, vyvrcholila Pomstou Sithů v roce 2005. Od té chvíle fanoušci čekali a doufali v další kapitolu z předaleké galaxie.

Těžký úkol na sebe vzal režisér, který v posledních letech znovu zpopularizoval jiný hvězdný epos Star Trek. Abrams Epizodou VII staví Star Wars na filmový piedestal, odkud startuje novou trilogii snímkem, ve kterém se nebojí riskovat a sázet na mladou krev. Ta se spolu s postavami původních filmů stává novou nadějí na emotivní pouti a při patrání po smyslu obyčejných životů v mezigalaktických sférách.

Luke Skywalker (Mark Hamill) zmizel. Po posledním rytíři Jedi usilovně pátrá nejen odboj vedený jeho sestrou generálkou Leiou, ale i nová hrozba ze zlověstného Prvního řádu. Řád chce zneškodněním Jediů upevnit své postavení a vládnout celé galaxii. V tom mu má pomoci nejen nová zbraň, ale i záhadný služebník temné strany síly - maskovaný Kylo Ren (Adam Driver). Mezitím se na pouštní planetě Jakku za dramatických okolností setkávají dvě zdánlivě rozdílné postavy.

Hned v úvodu je třeba smeknout před dokonalou prácí produkce před premiérou. Vkusné dávkování informací a trailerů, které divákovi ukazují za nádherných Williamsových melodií přesně to, co chce vidět (ale ve výsledku nevyzradí vůbec nic), je perfektní přípravou pro velký zážitek v kině. Abramsův tým skutečně nic podstatného nevyzradil a naopak zamotal scény v takovém sledu, že výsledný střih mnohdy překvapí a nadchne.

Ústřední dvojice Finn a Rey má dobrou chemii a skvěle zapadá mezi veterány staré trilogie. Kylo Ren balancuje na hranici temného pána a mladíka, který svádí své vnitřní boje. Velmi originálně působí například scény, kdy projevuje svou frustraci. Poznávání síly je nenápadným motivem celého filmu, ať už to značí podléhání zlu, nebo nečekané objevy duševní moci. Konflikt mezi Prvním řádem a odbojem je pak známou roztržkou mezi dobrem a zlem (Impérium x Rebelové), která kromě poskytnutí základů slouží i jako nostalgické připomenutí toho, že se v galaxii zas tak moc nezměnilo.

Z hlediska filmového řemesla lze vytknout jen maličkosti. Praktické efekty, které Abrams k velké radosti fanoušků původní trilogie použil, si místy nerozumí s moderními triky, ale tyto zvláštnosti nejsou přímo do očí bijící. Na druhou stranu si režisér odpustil množství svých kultovních "odlesků" a přidal naopak velmi zajímavé široké záběry, které dodávají scéně originalitu. 

Bylo by kontraproduktivní psát víc o příběhu, protože děj sedmé epizody je na první dobrou emotivním a dojemným zážitkem. V krátkosti je ale třeba zmínit skvělý výkon Daisy Ridley (Rey). Nováček série svým charismatickým herectvím jistě odstartuje bohatou kariéru, ve které se budou Star Wars (jako vůbec první celovečerní film) zlatým písmem vyjímat.

Síla se porobouzí v autorovi této recenze zanechala nesmazatelný zážitek, protože svou drzostí, akcí a poutavým příběhem svou dvouhodinovou stopáž proměnila v pohádkové vyprávění o starých známých, které jsme dlouho nepotkali, ale máme je stále v srdci. A Han, Leia a Luke nezklamali očekávání - ba co víc - předávají svou pochodeň dál postavám, které fenoménu Star Wars vdechují nový život. 

 
Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Star Wars: Síla se probouzí

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!