Příběhy bílé Masajky: světový bestseller o naivní lásce a tvrdém životě v Africe

Příběhy bílé Masajky: světový bestseller o naivní lásce a tvrdém životě v Africe60%

V roce 1996 vyšla první kniha Corinne Hofmannové s názvem Bílá Masajka o lásce Švýcarky a masajského bojovníka a jejich ne vždy idylickém soužití na africkém venkově. Téměř okamžitě se z ní stal celosvětový bestseller.

Na úspěchy této autobiografie navázala i další pokračování - Zpátky z Afriky (2003), kde autorka líčí svůj návrat do Švýcarska a snahu o vybudování nového života v západní civilizaci, které už odvykla, a Shledání v Barsaloi (2005) o opětovném návratu do Keni a shledání se svou africkou rodinou po dlouhých čtrnácti letech. Celou sérii uzavírá v roce 2012 čtvrtá kniha - Afrika, má láska. Nakladatelství IKAR vydává všechny díly této tetralogie.

Celá story začíná v roce 1986, kdy Corinne se svým snoubencem tráví dovolenou v Keni. Ano, v 80. letech jezdili Švýcaři do Keni, zatímco obyvatelé ČSSR leda tak na Lipno. Na cestě trajektem se bezhlavě zamiluje do mladého bojovníka z místního kmene Masajů. Okamžitě se se svým nastávajícím rozchází a začíná usilovně pátrat po své osudové lásce. V tuto chvíli začínáte pochybovat o jejím duševním zdraví, a zda vůbec máte pokračovat v četbě. Každopádně i přes tuto naivitu hlavní hrdinky a autorky v jedné osobě dejte knize šanci a čtěte dál.

Určitě vás zaujme barvité líčení hledání Masaje Lketinga, jeho „lovení“, ale hlavně popis africké přírody, tvrdé reality místních životních podmínek a myšlení zdejších lidí. Rozhodně vám to v mnohém otevře oči, z jakých důvodů je Afrika v takovém stavu, v jakém je. Corinne si Lketingu vezme, postaví s ním společené obydlí a dokonce mu porodí dceru. Žádný happyend se však, jak se ostatně dalo čekat, nekoná a teď teprve začíná boj s realitou a postupné vystřízlivění z velké lásky.

Od této autobiografické tetralogie v žádném případě nečekejte strhující literární dílo ve smyslu „vysoké literatury“, patrně se klenotem klasické prózy nestane, nicméně neurazí svým jednoduchým narativním stylem, slušně odsýpajícím tempem líčení se zajímavými dějovými zápletkami, které jsou o to jímající, že jsou skutečné.

Suma sumárum jedná se o příjemné dovolenkové čtení, ať už na pláž nebo na sváteční večery, kdy už budete unaveni přívalem stále se rok co rok opakujících pohádek. V podstatě byste asi ani nesáhli vedle, kdybyste knihu pořídili jako vánoční dárek pro méně náročného čtenáře ženského pohlaví. V roce 2006 byl na motivy tohoto příběhu natočen stejnojmenný film v režii Hermine Huntgeburthové, který je na ČSFD hodnocen na  63 %, s čímž bych souhlasila i pro knižní předlohu.

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!