Závěrečné Hunger Games touží po velkém finále, přinášejí však jen povinnou tečku

Závěrečné Hunger Games touží po velkém finále, přinášejí však jen povinnou tečku60%

Filmový Reprodrozd spoléhá na věrnost fanoušků, kteří podrží druhou část Síly vzdoru i přes její černobílý a jednoduchý epilog.

 

Válka o Panem je v plném proudu. Hrdinka knižní trilogie Hunger Games Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) naposledy zamířila do kin po celém světě, aby dovyprávěla příběh svržení nadvlády mocných nad chudými. Z brilantního nápadu, kterým je koncept "hladových her", zbyla poslední kapitola, která přínáší akci, strojené dialogy a pro diváky, kteří nečetli knihy, i nějaké to překvapení a zvrat. 

V druhé části Síly Vzdoru Katniss touží po konečném zúčtování s prezidentem Snowem a kapitolskou tyranií. Spojené síly třinácti panemských krajů se nadechují k poslednímu úderu, který má navždy zajistit svobodu a mír. Zákeřným nepřátelům ale ještě zbylo několik her v záloze.

Jedno je jisté. Filmová tetralogie na motivy knižní série Suzanne Collins zůstane v paměti Jennifer Lawrence, kterou role Katniss vykopla mezi úspěšné herečky onoho pozlátka Hollywoodu. Jenže co si počít, když už ani Lawrence nemá v závěrečném díle co hrát...Tvůrci Síly vzdoru v její druhé polovině vsadili na pár solidních jistot. Fanoušků knih jsou spousty, jakékoliv zvraty a překvapení budou naopak fungovat na nečtenáře a v neposlední řadě - každý chce vědět jak osud naloží s Katniss a světem Panemu. Filmaři by ale neměli nechávat diváky v takových jistotách. 

Síla vzdoru v knižní podobě ukazuje válku v její nejsyrovější podobě. Postup rebelů se neobejde bez četných obětí a úsilí o dobytí Kapitolu je vykoupeno utrpením a zkázou celého Panemu. Na plátně takovou válku neuvidíme (i díky nutnému věkovému ratingu 12+). Oběti sice přicházejí a pro neznalé příběhu mohou spustit lavinu emocí, ale ten největší boj se odehrává v neviditelném pozadí. Kamery celkem logicky vyhledávají Katniss, ale té zůstává strojená nepřítomnost a veškeré její emoce jsou stlačovány do nutných výstřelů ve vhodném okamžiku. Intimní dialogy jsou mozaikou červené knihovny a teenage komedií, naštěstí s nimi hlavní hrdinové šetří. 

Na druhou stranu má film i přes svoji více než dvouhodinovou stopáž tempo, akce je požehnaně a znovu - kdo neví, jací hrdinové válku přežijí, sleduje celý snímek se zatajeným dechem. Je velká škoda, že víc prostoru nedostaly zajímavé postavy z minulých dílů (BeeTee Latier Jeffreyho Wrighta, Caesar Fickerman Stanleyho Tucciho), pro příběh už ale nebyly podstatné. I tak mají Hunger Games silnou hereckou základnu, která i přes fádnost a povrchnost některých scén drží Lawrencovu sládačku pohromadě. Dobré finále před kapitolem a slavná exekuce v závěru trochu vylepšují celý obrázek, ale těsně před titulky nechávají autoři v divákovi divnou pachuť - jakoby ani žádné hry nebyly a vše je tak trochu jedno.

Hunger Games se určitě do dějin kinematografie zapíšou. Nejvíc však bude vyčnívat herecký vzestup Jennifer Lawrence. Protože ta diváka svými budoucími výkony nasytí. V tom současném se po Síle vzdoru úspěšně naplnilo očekávání konce, hlad po skutečném finále však přetrval.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Závěrečné Hunger Games touží po velkém finále, přinášejí však jen povinnou tečkuZávěrečné Hunger Games touží po velkém finále, přinášejí však jen povinnou tečkuZávěrečné Hunger Games touží po velkém finále, přinášejí však jen povinnou tečku
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!