Angelina s Bradem se znovu setkali na plátně v dramatu U moře

Angelina s Bradem se znovu setkali na plátně v dramatu U moře60%

Angelina Jolie se po režii dvou válečných filmů přesunula k dramatu, inspirovaném evropskou kinematografií 60. a 70. let. Výsledkem je film U moře, kde se zhostila nejen role režisérky a scénáristky, ale i hlavní ženské hrdinky. Ústřední dvojici v manželské krizi si zahrála Angelina spolu se svým životním partnerem Bradem Pittem.

Do přímořského letoviska Francie přijíždí manželský pár z Ameriky – spisovatel Roland tu hledá klid a inspiraci pro svou práci. Jeho žena Vanessa, bývalá tanečnice, ho následuje spíše z povinnosti. Po čtrnácti letech se jejich vztah stal nesnesitelnou nutností, před kterou utíkají každý po svém.

Ona nedokáže snést samotu a vnitřními démony, hází do sebe jednu pilulku za druhou. On tráví veškerý čas v baru, prchajíc před tyranizující ženou. Zároveň se k ní ale neustále vrací ze strachu, že ji zcela ztratí.

Pojď si o tom promluvit… Tak budeme mlčet

Zatímco oba už jen přihlížejí tomu, jak je tento toxický vztah postupně tráví, jako na potvoru se v hotelu vedle nich ubytují mladí novomanželé. Lea (Mélanie Laurent) a Francois (Melvil Poupaud) jsou hořkou připomínkou toho, jak láska a vášeň chutná na samém počátku.

Oba s nimi naváží kontakt, Vanessa si navíc své dlouhé dny tajně krátí sledováním zamilované dvojice přes díru ve zdi. Roland její zálibu brzy objeví a doufá, že díky tomu k sobě najdou cestu. V tu chvíli je jasné, že Lea a Francois jsou katalyzátorem jejich vztahu – buď Vanessa a Roland začnou konečně mluvit o hluboko pohřbených bolestech a pokusí se tak poslepovat zbytky vztahu, anebo jeden druhého zničí.

U moře je příběh o vztahu vykolejeném ztrátou, o houževnatosti lásky, cestě k oživení a přijetí.

(Angelina Jolie Pitt)

V jednu chvíli milují, v té druhé by nejraději toho druhého zaškrtili. Dva extrémy vztahové houpačky film sice ukazuje, ale nedokázal plně uchopit potenciál tématu.

Angelina coby scénáristka a režisérka své herecké kolegy vede k realistickým výkonům, ovšem pro svou roli udělala málo. Sama přiznává, že se ke své postavě těžko dostávala – na plátně její akčnost a citová agresivita pracují docela dobře, naproti tomu její apatičnost a laxnost byly více o nalíčenosti než o přesvědčivém výkonu. Ať už Vanessa nakupuje, koupe se nebo se věnuje voyerismu – stále je jako dítě, které v každém okamžiku očekává kárání od rodiče.

Zbytečně natažený děj, kde ze dvou hodin sledujeme většinu času zdlouhavě uslzenou a netečnou Angelinu v kleci, do které se dobrovolně zavřela. Tomu nepomáhá ani kamera, která během těchto chvil dlouze ulpívá na obličeji Angeliny, podobně jako třeba v akční thriller Cizinec, kde tyto záběry ještě více postrádaly smysl.

Poněkud rozmrzelí Mr. and Mrs. Smith

Jména Angelina a Brad Pittovi jistě fanoušky přitáhnou, ovšem je nutno dodat, že film není určen pro mainstreamového diváka. U moře je artový pokus, který svou povahou připomíná drama Nouzový východ, ovšem v dosti pomalejším a unavenějším tempu. Silnější okamžiky filmu jsou jen zábleskem, jejich potenciál je využit jen z části. Záměrná nedějovost zde sice má svůj význam, ovšem tato atmosféra nicnedělání je v první třetině filmu zničující.

Drama U moře neukazuje žádnou výjimečnou životní situaci. Roland a Vanessa jsou jen dva rezignovaní lidé, kteří pocítili touhu zoufalého hledání smyslu, který by mohli společně následovat. Z lidského hlediska silné, umělecké zpracování průměrné. Postupně odhalované psychologického pozadí manželských problémů je to, co drží celý film nad vodou.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: U moře

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!