Landovo Tajemství baví diváky i deset let od prvního uvedení

Landovo Tajemství baví diváky i deset let od prvního uvedení 80%

Muzikálové drama Daniela Landy Tajemství viděli první diváci již v roce 2005. I nyní, po více než deseti letech od svého prvního uvedení, však překvapuje návštěvníky v sále pražského Divadla Kalich. Lucii Vondráčkovou vystřídala v hlavní roli Markéta Procházková, příběh ale zůstal stále velmi působivý.

Druhý muzikál Daniela Landy nabízí mystický příběh mladé doktorky Elišky, která si vysnila svého prince na základě pověsti o Vlčím vrchu, kterou jí vyprávěl v dětství její otec. Elišku přivádí okolnosti na tajuplné místo, kde se začínají dít podivné věci. Strhující příběh se odehrává ve dvou časových rovinách, které se neustále střídají. Eliška začíná pátrat po indiciích, které ji zavedou k odhalení skutečné události, která stála za vznikem její milované legendy. Na konci cesty na ni však čeká daleko důležitější tajemství.

Napínavý příběh je plný tajemna a tísnivé atmosféry. Nechybí hodní rytíři, zamilované dívky ani krvelačné bestie. Hned ze začátku je divák vtažen do sletu mystických událostí, v nichž může spolu s hlavní hrdinkou objevovat nenápadné indície, které je nakonec dovedou k překvapivé pointě celého muzikálu. O tajuplnou atmosféru se stará vedle příběhu i velmi působivá hudba, u které lze zaznamenat typické „landovské“ melodie. Skvěle propracované sborové písně, ze kterých mrazí, a smysluplné texty s hlubším podtextem jsou určitě něčím, za čím se diváci na Tajemství rádi vrací.

Na rozdíl od většiny současných muzikálů je v Tajemství velice důležitá také činoherní složka. Děj neslouží pouze jako propojení jednotlivých písní, proto jich je zde také méně, než je obvyklé. Účinkující tak musí kromě zpěvu ovládat skvěle i herecké řemeslo. Představitelka hlavní role Markéta Procházková zvládla tento nelehký úkol skvěle. Na pódiu působí velmi přirozeně a roli jí člověk lehce uvěří. Skvělé výkony však podávají i ostatní herci jako Zbyněk Fric, Heňo, Lucia Šoralová či Martin Pošta. Velkou zásluhu mají v tomto představení také vedlejší role, díky nimž se stávají muzikálové písně jedinečným hudebním zážitkem.

Je na každém divákovi, co si z představení odnese. Když se na dvě hodiny nechá strhnout jeho příběhem, je to víc než dost. Kdo se ovšem podívá hlouběji, uvidí i další vrstvy představení a pochopí, co se v něm snažíme sdělit,“ popisuje muzikál Daniel Landa. Příběh vypráví o naději a touze uchopit život pevně do svých rukou. Jeho pointa nechá jen málokoho chladným a bezesporu vede k hlubšímu zamyšlení. 

Foto: Divadlo Kalich - Richard Kocourek 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!