Kniha Všechny malé zázraky vás přinutí zamyslet se

Kniha Všechny malé zázraky vás přinutí zamyslet se 

O smrti, sebevraždě, ale také o lásce a o okamžicích, které stojí za to si zapamatovat – přesně o tom je kniha Všechny malé zázraky od americké autorky Jennifer Niven, která vyšla v nakladatelství Yoli.

„Je dnes ten správný den na smrt?
Na to se ptám sám sebe ráno, hned jak se vzbudím. Myslím na to ve škole při hodině, když se snažím udržet pozornost při únavném, monotónním výkladu pana Schroedera. U stolu při večeři nad talířem zelených fazolek. V noci, když nemůžu spát, protože neumím vypnout mozek, musím o tom všem pořád přemýšlet.
Je dnes ten den?
A když ne dnes – kdy?“

Hlavními hrdiny jsou sedmnáctiletí středoškoláci Finch a Violet, kteří se shodou náhod potkají na římse školní zvonice. Oba mají své malé tajemství, oba přemýšlí nad sebevraždou, oba ztratili v životě někoho blízkého. Tohle ale není to jediné, co je spojuje dohromady. Finch a Violet milují dobrodružství a oba touží po opravdové lásce.

Violet Markeyová bývala obyčejnou dívkou, která ze všeho nejvíc milovala psaní a svého kluka. Vše se ale změnilo jako lusknutím prstu, když přišla o svou sestru Eleanor. Smrt blízkého člověka Violet změnila – rozešla se se svým klukem, uzavřela se do sebe a přestala psát internetový magazín, který byl tak úspěšný.

Theodora Finche považuje okolí za podivína. Schovává se ve skříni, má jen dva opravdové přátele a nad jeho častými absencemi ve škole se už nikdo nepozastavuje. Za vše může bipolární porucha, kterou mladý středoškolák trpí.

„Když Finch potkal Violet, život najednou začal dávat smysl...“

Finch a Violet spojí své síly při práci na školním projektu, při kterém mají za úkol „objevit krásy Indiany“. Violet se zpočátku nechce, Theodor ji však nakonec dokáže přivést na ty správné myšlenky. S Violet se cítí sám sebou, je zábavný a vůbec ne takový podivín, za jakého ho všichni považují. Oba hlavní hrdinové si navzájem pomůžou – Violet přestane propadat depresím, Finch zapomene na svou bipolární poruchu. Zamilují se, podaří se jim zahnat myšlenky na sebevraždu a začnou si konečně užívat života….pak ale přijde zlom a nikdy už nebude nic tak jako dřív.

"To je náš projekt. Začali jsme ho spolu a taky ho spolu dokončíme."

Kniha je psána z pohledu obou hlavních postav. Možná vám bude chvilku trvat, než si zvyknete na nezvyklý způsob autorčina vyprávění. Možná vás kniha nebude zezačátku ani bavit, ale i přesto ji nebudete moci odložit. Stále budete mít takové zvláštní nutkání, které vás donutí číst knihu stále dál a dál. A na konci příběhu možná pochopíte, proč autorka pojala knihu právě tímto způsobem. A hlavní postavy si ještě více zamilujete.

Jako v jedné z mála knih je ve Všech malých zázracích nesmírně důležitý doslov. V něm autorka vysvětluje, proč se zabývá právě tématy, jako jsou sebevražda a bipolární porucha. A jak důležité je lidem s podobnými problémy pomáhat. Celá kniha je totiž postavena na vlastních zkušenostech Jennifer Niven, a právě to dodává knize to pravé kouzlo. Pochopíte, že nejde jen o smyšlený příběh, ale že podobnými problémy si prochází spousta lidí kolem nás. Kniha vás donutí zamyslet se, a to je důkazem toho, že autorka odvedla opravdu dobrou práci.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!