Designblok připravuje týden ve znamení designu, módy i šperků. Představí věhlasná jména i amatérské tvůrce

Designblok připravuje týden ve znamení designu, módy i šperků. Představí věhlasná jména i amatérské tvůrce   

Již 17. ročník největší přehlídky designu ve střední Evropě Designblok odstartuje 21. října. Návštěvníci se mohou opět těšit na přední zahraniční i české výrobce a designery, kteří během sedmi dnů vystaví a předvedou své práce v Praze. Ani letos nebude chybět přehlídka amatérských tvůrců a mezinárodní soutěž Designblok Diploma Selection. Kromě designu bude Designblok již tradičně věnován i módě a šperkům.

Tématem letošního Desingbloku je svoboda. Letošní Designblok si vzal za cíl bojovat za svobodu. Svobodu vnitřní, neomezenou předsudky, špatnými zkušenostmi, nebo malověrností. Svobodu vnější, politickou, kterou je třeba střežit i dvacet pět let po revoluci. Svobodu kreativní, kterou si dopřáváme jako děti, a potom čím dál tím méně,“ vysvětluje téma sedmnáctého ročníku ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Designblok pro návštěvníky letos opět připravuje instalace špičkových zahraničních designerů. Vystavovat zde budou proslulá jména z Rakouska, Polska, Belgie, Slovenska, Holandska, Ukrajiny a dalších zemí. Tyto zahraniční hvězdy se představí v hlavní výstavě Svoboda s podtitulem NO THINGS NO DESIGN. Připravují pro ni zcela nové produkty a speciální instalace. „Svoboda je hlavním tématem letošního roku. Ve stejnojmenné hlavní výstavě se s ní designéři z šesti evropských zemí vyrovnávají každý po svém a je fascinující vidět, jaké souvislosti a osobní zkušenosti se mohou člověku pod Svobodou vybavit,“ láká kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek. Mezi vystavovateli nebude chybět polské duo Ania Rosinke a Maciej Chmara, holandský designér Sander Wassink, rakouské studio mischer’traxler, německé duo Blond & Bieber či Dunne & Raby z Velké Británie.

Kromě známých zahraničních i tuzemských jmen představí na Designbloku své práce i amatérští tvůrci. Chybět totiž nebude amatérská přehlídka, na které designéři všech věkových kategorií předvedou svou kreativitu a šikovnost. Podruhé uvede Designblok i mezinárodní soutěž Designblok Diploma Selection. Její finalisté představí své práce formou výstavy a módních přehlídek. Vítězové vybráni mezinárodní porotou získají nejen finanční odměnu, ale také možnost samostatné prezentace na příštím ročníku Designbloku. Kromě toho bude vyhlášena i nejlepší česká diplomová práce.

Designblok ale samozřejmě není jen o designu. Silné zastoupení tady má i módní sekce, jejíž hlavní hvězdou se letos stane módní návrhářka s ukrajinským původem Irina Dzhus. Ta na přehlídce představí svou kolekci Totalitarium inspirovanou totalitními režimy a kladoucí důraz na individualitu. Své modely zde předvede i vítězka prestižní soutěže Liching 2015 Nikki Duijist z Holandska, která byla vybrána i do soutěže Designblok Diploma Selection. „V módní části Designbloku klademe vždy důraz na autorský design. Z tohoto důvodu vybíráme kolekce, které podle našeho názoru splňují tato náročná kritéria autorského rukopisu a inovativního designu,“ vysvětluje Jana Zielinski.

Sedmnáctý ročník Designbloku proběhne ve dnech 21. až 27. října v překvapivé lokalitě Výstaviště Praha Holešovice. „Designblok se představí po delší době v prostorách, které byly stavěny přesně pro jeho účel. Průmyslový palác Praha Holešovice v době svého vzniku hostil výstavy toho nejlepšího z českého průmyslu. Prostor sám o sobě má silnou architekturu, která ale zároveň přinese vystavovatelům možnost přizpůsobit se jejich potřebám,“ vysvětluje Jana Zielinski. „Velkorysý prostor Průmyslového paláce s více než 10 000 m2 pojme stovky instalací, takže se letos návštěvníci mohou těšit na opravdu bohatou přehlídku designu z celého světa. Zachováváme ale důraz na střední Evropu,“ dodává kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Díky rozsáhlému prostoru pražského Výstaviště budou mít návštěvníci možnost zhlédnout podstatnou část Designbloku na jednom místě. Potřetí se na Designbloku objeví také Art House, jehož místo bude tento rok v novorenesanční budově Lapidária Národního Muzea a bude hostit projekty na pomezí umění a designu. Druhá část Art House naplní prostory uzavřeného divadla Spirála. V průběhu celého týdne se otevřou i další instalace na území Prahy, mezi kterými nebudou chybět ani velké venkovní objekty v centru města. Pro návštěvníky je připraven také bohatý doprovodný program. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Výstaviště Praha Holešovice nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!