Doháníme, či předháníme polský design? Olomouc napoví

Doháníme, či předháníme polský design? Olomouc napoví 

Rok 1958 ve znamení první poválečné výstavy EXPO v Bruselu. Československo (ČSR) se svými exponáty triumfuje a národní pavilon i expozice sklízí ohromný ohlas. Díky bruselskému úspěchu došlo ke zdomácnění a rozšíření předmětů do všech oblastí života. Muzeum moderního umění Olomouc připravilo výstavu klasického designu 60. let 20. století, a tak můžete na vlastní oči zhlédnout předměty, které v minulém století zvedly velkou vlnu obdivu v zahraničí.

Věhlas ČSR se rozšířil k našim sousedům, polští návrháři pracovali ve stejných podmínkách jako ti naši, a proto zanedlouho, i když se přímo výstavy neúčastnili, nebylo zcela jasné, kdo s jakým nápadem přišel dříve, kdo kopíroval a kdo co udělal lépe. A tak budou v expozici k vidění nejen exponáty tzv. bruselského stylu původem československé, ale také polské. Muzeum moderního umění Olomouc představí výstavu podobného charakteru a formátu vůbec poprvé. Návštěvníci budou moct vidět porcelánové kousky, nábytek, ale i věci každodenní potřeby jako třeba rádio, hodiny, žehličky, světla či holicí strojek.

Starší generace jistě budou nostalgicky vzpomínat na dobu svého mládí, popř. dětství, a ostatní, kteří dobu nezažili, mohou nahlédnout pod historickou pokličku svých babiček a prababiček a vytvořit si tak obraz o tom, jak žili. Nadšení budou rozhodně milovníci retro stylu, který se dnes stává stále populárnější, a to nejen v módě, ale také v bytových doplňcích. Návštěvníci budou svědkem pomyslného designového boje mezi polskými a československými návrhy stejného tématu a podobného zpracování. V dalších místnostech už bude panovat víceméně klid. Ve víru křehkosti budou představeny skleněné a porcelánové výrobky, jedinečné hračky či průmyslový design.

Třešničkou na dortu celé výstavy bude výzva divákům a návštěvníkům, kteří se mohou na expozici podílet a utvářet ji. Bude totiž možnost místnosti doplnit o předměty z jejich domovů. Pokud tedy vlastníte poklady ze „zlaté československé éry“, můžete dotvořit tvůrcům bruselský pokojíček a ještě více jej zútulnit. Muzeum moderního umění se tak na krátký čas stane nejen místem srovnávání, ale především společným domovem dvou škol designu.

V rámci výstavy je také připraven doprovodný program, který vypukne v listopadu. A máte se na co těšit, protože se začíná zostra. Na prvním bodě programu je talkshow Davida Hrbka, který si bude povídat s Miss Dior a jednou z prvních československých manekýn Melánii Vančurovou. Pak jsou nachystané nejrůznější dobové filmy, například Dáma na kolejích. Nesmí chybět ani komentované prohlídky s přednáškami, animační programy a rozhodně zajímavé workshopy a tvůrčí dílny, kde se naučíte vyrábět hračky, inspirované vystavenými exponáty či si vytvoříte vlastní a originální sadu karet Černý Petr, kterou nebude mít nikdo jiný na světě.

Vernisáž se uskuteční 15. října a výstava bude probíhat do 24. ledna v Salonu a Kabinetu Muzea moderního umění Olomouc. Doprovodný program se bude konat v listopadu, animační programy pak také v říjnu. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mieczysław Naruszewicz, plastiky Skotský teriér, 1961 Jindřich Wielgus (?), plastiky Foxteriér I a II, 1964Libuše Niklová, hračka Kocour, 1963slavný skútr Čezeta, přezdívaný podle charakteristického tvaru
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!