Kdo je spisovatel a kdo blogger? Nejen o tom informoval festival Belles Lettres

Kdo je spisovatel a kdo blogger? Nejen o tom informoval festival Belles Lettres 

"Proč knize nestačí pouze dobrý příběh? Jak na autorské právo a co vědět, než pošlete svoji knihu do světa?" Tyto a mnohé jiné otázky letošního ročníku bookloverů Belles lettres zazněly v diskuzích a přednáškách během uplynulého víkendu v pražském Éra café a následně v pak v Mosaic housu za hojné účasti (nejen) knižních nadšenců.

Nezapomenutelné a poučné okamžiky festivalu přinesly nové poznatky i překvapivá propojení včetně nově vzniklého start-upu, jenž se chystá podpořit tvůrce, tzv. selfpublishery, aby svá díla mohli publikovat s patřičnou redakční úpravou a prakticky s celým nakladatelským servisem, ale bez nakladatele. Proč? Jednoduše proto, že nakladatelé na něco podobného nemají čas díky zahlcenosti. O vlastní cestě vydání a sbírání potřebných a nezbytných followerů hovořila v Éra světě například Jana Florentýna Zatloukalová, známá svými kuchařkami. Po celé dva dny konání festivalu provázel programem oblíbený autor a učitel tvůrčího psaní, René Nekuda.

První den jedna báseň

Číst myšlenky neumíme, ale literaturu čteme rádi, dokonce i poezii. Během prvního dne maratonu bookloverů se předvedly také jiné možnosti příjmu literární potravy. Například poslechem či zmínkami o interaktivních publikacích s videoformáty, kde nechyběl Břetislav Hanzel za Audiotéku a Tomáš Kříkava z Alzy. Barbora Zavadilová za uskupení Mladých básníků pražských předestřela projekt "To si piš". Ovšem velký kus prostoru představil zejména básnické projekty typu Poetiser Lukáše Sedláčka, který zároveň vyvolal krátkou debatu na téma "co je to vlastně poesie".  

Lid versus elita

Nedávno totiž na sociálních sítích probíhala diskuze o tomto podnikatelském záměru spíše v negativních duchu i s nepříznivými konotacemi. Samozřejmě nelze zaměňovat názvosloví, v němž evidentně spočívá jádro problému a vzájemné nepochopení. Poesie nejsou říkanky ani básničky. Tzv. lidová poezie na druhou stranu může poskytnout lidem šanci na vlastní vyjádření, ježto se pak dočká náležitého ohlasu u ostatních uživatelů interaktivní aplikace. Nelze zavrhnout nabízenou službu pro většinovou populaci jako takovou, přestože zasvěcení vědí, že poezie patří mezi literaturu a vysoké umění. Protože když už se nakladatel uvolí, že vydá básníkům sbírku, obvykle ji pak nekupují davy, nehledě na fakt, že leckde si básníci sami ještě publikaci dotují.

Pokračování v sociálním duchu proti Prokrastinaci

Kapitola nakladatelství a vydávání se poté v prostorách Mosaic house druhý den rozebírala obšírněji s velmi optimistickými výsledky. Ale také s poznatky některých osobností, které si tuto nákladnou činnost vyzkoušeli a prodělali. Například z úst novináře Miloše Čermáka zaznělo též i mnoho proti. Na druhou stranu existují tvůrci, kteří si knihu vydají samonákladem, jenže pak zde chybí patřičná kvalitní redakce, mnohdy i grafika atd. Vznikl tedy kompromis, o němž se snad v budoucnu dozvíme více. Mezi jeho spoluiniciátory se nadšeně vrhla i autorka kuchařek Jana Florentýna Zatloukalová.

Specialistka na sociální sítě Eva Illésová Čapková inspirovala sdělením o svém blogu, zaměřeném na knihy a zajímavé knihovny druhých, bookistka.cz. Autorka dětských knížek Klára Smolíková nadchla svým hravým přístupem v prezentaci Nikdy nepodceňuj dětského čtenáře. Petr Ludwig zasvětil do tajů globální trháku dnes již fenomenální populárně naučnou příručkou: Konec prokrastinace. Návštěvníci se tedy dozvěděli, jak namixovat přínosně nízké i vysoké umění dohromady se současnými trendy z oblasti technologií a sociálního světa co nejužitečněji díky příkladům ostatních, kterým jejich techniky tvorby fungují. A pestrých informacích o možnostech propagace.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!